Semalam kawan gua ada tag kat 1 video. Gua malas nak click play pun sebab gua memang anti kaum pondan, faggot, dan lgbt. Dengan rambut oren ala-ala Siti Kassim. Memang tak la gua nak review video dia.

Gua pakai prepaid, bukan line. Jadi harus berjimat cermat, demi masa depan yang cemerlang, gemilang, terbilang. Terima kasih Paklah. Lepas gua tengok muka “anak” Siti Kassim tu, gua tergelak. Ini si Azlan boipren Ahmad Ridhuan, junior gua di Adelaide dulu.

Si Azlan ni datang ke Adelaide under student exchange program kalau tak silap. Budak law yang workhard untuk menggunakan bahasa Inggeris yang mamat OZ pun tak faham. Dia akan buka kamus untuk lihat thesaurus bagi menjadikan bahasanya indah dan tidak difahami.

Anyway, budak ni memang kita tau dia macam mana. Tapi masa kat Adelaide, dia baik dan comel je. Semenjak jadi “anak” Siti Kassim ni ja gua rasa pelik dah. Gila kau tak pelik, kononnya mahkamah adalah tempat yang baik, ada etika pemakaian bagai, sekali rambut merah weird macam tu boleh masuk court, Muhammad Sajjad pakai baju gadis boleh. Nanti gua masuk court nak pakai selipar, boleh tak?

Pasal video dia buat, gua terpaksa nonton due to respect nak bagi komen. Generally, gua setuju dengan si Azlan tu tentang penguatkuasaan enakmen di Terengganu tu. Kerana apa? Nabi dan para sahabat tidak pernah melakukan perkara seperti enakmen tersebut. Itu pointnya. Bukan sebab gua setuju orang Islam melanggar arahan tuhan. Tapi ia bukan termasuk dalam jenayah syariah yang sedia wujud. Ia lebih kepada ta’zir. Ta’zir seperti itu tidaklah wujud di zaman para sahabat.

Dalam masa yang sama, gua hormat pendirian kerajaan negeri Terengganu yang mahu menguatkuasakan enakmen ta’zir tersebut. Mereka ada kuasa, mereka buat. Sebagai lawyer, Azlan patut respek je kerana di sana, undang-undang dan sop-sop yang ada pada mahkamah sivil juga agak merepek dan tak masuk akal. Pun macam insult intelligence juga kan Mahmud Jumaat al-TB.

Gua rasalah, enakmen itu mau dikuatkuasakan bukan untuk meligan pesalah tetapi sebagai tanggungjawab sudah dapat kuasa. Mungkin, mereka berfikiran begini,

“at least depan tuhan nanti, kami boleh jawab, kami dapat kuasa, inilah cara kami gunakan kuasa untuk memastikan kerabat kami taat padamu ya Allah..”

Ke guane?

Wallahu’alam.

Akhukum fillah abadan abada.

*Jangan kafirkan saya! Banyak kali dah dikafirkan sejak tak sehaluan dengan PAS.

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.