BILA AKU MENULIS..

Aku menulis bukan kerana likes..

B

Coretan terbaru

ISU PIHAK BERAUTORITI TIDAK PROGRESIF!

I

Apabila pihak berkuasa lagi berautoriti tidak mahu menyuarakan atau mengeluarkan kenyanyataan secara terang dan jelas (loud and clear), maka pihak yang mahu berjuang menegakkan kebenaran terpaksa berhati-hati. Langkah tidak boleh agresif. Kalau kena saman, susah nak pertahankan diri. Pengalaman aku nak sepina pihak autoriti ni, punyalah susah. Dia hantar sana, sana hantar sini, sini hantar...

BANK NEGARA MALAYSIA (BNM) LEMBAB! KENAPA BARU SEKARANG NAK KELUAR KENYATAAN?

B

Masa awal-awal QM kutip duit orang jual gold, tunggang nama Tuan Haji Kamari dan BNM, ramai je orang dah email mereka. Aku pun ada email juga. Dia reply template standard je ke aku walhal aku tanya direct pasal QM gold investment sebab SC kata under BNM. Mula-mula aku tanya SC, SC tendang aku ke BNM. BNM suggest aku ke KPDNHEP pula. Bila dah ada bunga-bunga nak tersontot, barulah dia keluar...

KORANG TENGOK MACAM MANA LEBAI INI PUSING..

K

Kadang-kadang aku rasa kelakar bagaimana golongan lebai atau agamawan cuba memutar belitkan isu sebenar. Isu sebenar simple je. Dia dakwa teknik Zamsaham menjadi. Dia yang datang ke wall aku. So, bila aku call for testing secara saintifik dan statistik. Itu hari dia bagi alasan taknak bayar masa aku, aku dah agree. Dia nak proof of fund aku agree nak bagi, dia takut kena tipu, aku kata nak hire...

LEBAI ANAK MURID ZAMSAHAM DAH TAKNAK CERITA PASAL UJIAN TEKNIK ZAMSAHAM DAH?

L

Beriya-beriya hari tu nak tunjuk hebat konon teknik ajaran Zamsaham menjadi, bila aku nak beli apa dia jual, terkincit-kincit dia lari dan tunggang agama pula. Prinsip #MindaSkeptikal bukan usul ibadah. Ia usul kehidupan supaya tak ditipu oleh beberapa puak yang aku senaraikan antaranya sifu saham. Ia besesuaian dengan usul fiqh, bukti ke atas dakwaan. Ya, aku bukan maasum. Itu sebab aku pegang...

AKHIRNYA, LEBAI ANAK MURID ZAMSAHAM PAKAI PELURU TERAKHIR..

A

Apa itu? Tunggang agama! Dia yang datang ke wall aku kononnya nak buktikan teknik Zamsaham menjadi. Berkali-kali dia sembang kencang tanpa pembuktian secara saintifik dan statistik. Bila aku ajak dia untuk buktikan secara saintifik dan statistik. Dia bagi macam-macam alasan. Setelah aku dah agree ikut syarat-syarat dia yang nak proof of fund, perjanjian, taknak bayar masa aku. Dia menghilangkan...

STEADY EBIT!

S

Seorang pegawai polis memberitahu Mahkamah Majistret Tenom di Sabah hari ini sebanyak 90 keping gambar dipercayai berunsur lucah, ditemukan dalam data yang diekstrak daripada telefon bimbit pendakwah Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew. Juruanalisis Unit Siasatan Jenayah Komputer Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) Insp Yip Chang Ching, 43, berkata dia menganalisis data itu, yang disimpan...

DUA ORANG NI MEMANG LAYAK!

D

Jangan pertikai tau.Sama je dengan kakak Asyraf Wajdi tempoh hari.Diorang terpaling layak.Tiada yang layak melainkan mereka.CV mereka penuh dan dahsyat.Takkanlah sebab diorang ada jawatan politik, diorang terus tak layak ambik jawatan dalam kerajaan, agensi kerajaan atau GLC.Ini tidak adil!Lagipun mereka wanita. Ini bukti empowerment untuk wanita.Betul tak?Macam zaman lebai dulu, habis semua...

TAHNIAH DAN APAKAH?

T

Ada 2 isu je aku nak sebut.. 1. Tahniah wanita PKR! Berapa gaji/elaun ahli lembaga pengarah Lembaga Pelabuhan Klang? Alang-alang nak umum dan ucap tahniah. Umum sekali la gaji/elaun dia dapat. Masyuk tak? Apa kelayakan dia? Ada PhD pengurusan pelabuhan? Pengalaman 20 tahun uruskan pelabuhan Madagascar? 2. Port Klang Authority (PKA) bukan Lembaga Pelabuhan Klang ke? Sejak bila jadi Otoriti...

BENARKAH EKONOMI ROBIN HOOD?

B

Sebagai usahawan sme dan startup izinkan aku bercerita tentang realiti hidup kami. Aku kerja keras banting tulang, kais pagi makan pagi, kais petang takda makan. Dapat sales RM500,000, dah kena bayar SST dari 6% naik 8% dah la ni. Customer/client aku bukan T20 sangat pun, ramai B40 dan M40. Selalu minta discount. Jadi, yang kena kena tax adalah bukan “the rich” tau. Ada juga client/customer...

BAGAIMANA LEBAI, ANAK MURID ZAMSAHAM “MENIPU” KAWAN-KAWAN DIA?

B

Dengan bangga dia claim dia berjaya kasi 3 pick then jadi. Dia claim menggunakan teknik Zamsaham. Pengekor-pengekor lebai yang bebal akan kata, “Wah, hebatnya lebai! Hebatnya teknik Zamsaham! Ajar saya! Ajar saya!” Orang yang faham dunia saham secara saintifik dan statistik akan tergelak je. Yang lebih bijak akan kata,“Tunjuk screenshot hijau profit ni, dah berlambak orang buat. Bagi pick 2-3...

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.