BILA AKU MENULIS..

Aku menulis bukan kerana likes..

B

Coretan terbaru

DAJJAL JUGA DATANG TOLONG ORANG..

D

Diriwayatkan dalam beberapa hadis yang sahih, apabila Dajjal datang, dia akan tolong menyuburkan tanah yang gersang, menurunkan hujan. Menyembuhkan orang sakit kronik dan menghidupkan orang tersayang kita kembali daripada kematian. Nanti juga, ada seseorang yang akan bagitau kepada kita, itu semua tipu daya untuk memerangkap kita supaya mensyirikkan Allah. Mungkin masa itu akan ada juga orang...

KENAPA FOUNDER NGO SELALUNYA BUKA KEDAI?

K

Selalunya, selalunya dan selalunya, founder-founder NGO akan buka kedai bila NGO dia membesar. Perasan tak? Biasanya kedai-kedai macam kedai makan atau restoran, mini/hyper mart atau kedai runcit, kedai gadjet elektronik dan kedai alatan rumah. Perasan tak? Kenapa? Korang pernah terfikir tak? Cari posting semalam, aku ada re-produce balik posting lama aku. Selain ambil fee 30% dan create gaji...

CARA-CARA BUAT DUIT DENGAN NGO UNTUK KAU HIDUP SENANG DAN KAYA RAYA!

C

Dulu aku tulis artikel ni. Tapi hari ni aku nak repost dengan sedikit updated info. Korang perasan tak, dah makin ramai orang buat NGO. Korang juga perasan tak, orang yang run NGO ni biasanya takda kerja tetap, tapi survive je. Mana diorang dapat duit? Sebenarnya, bukan tunggang agama je boleh buat duit. Tunggang NGO pun boleh buat duit. Sebab tu kau perasan ramai yang all out kutip derma, sampai...

ANIMAL PLANET II

A

Kawan aku cerita semalam, “Aku peliklah dengan hamster jantan aku ni. Aku kasi dia 3 ekor betina. Tapi dia pilih yang sekor tu je untuk mengawan. Yang 2 ekor tu dia biar je. Yang dia kejar tu betina yang paling buruk, gemuk dan pendek.” Kawan lagi seorang respond, “Taste hamster kot gemok dan pendek tu cantik. Kita manusia, mestilah lain.” Owner hamster reply, “Tapi bro, hamster betina tu bising...

ANIMAL PLANET

A

Hamster dan arnab kalau nak mengawan memang begitu. Gigit-gigit, sepak terajang, gaduh-gaduh, maki hamun (bahasa haiwan). Itulah cara foreplay diorang. Ya, memang diorang tak buat aktiviti foreplay dalam rumah (sarang). Memang buat di luar sarang. Kan diorang binatang, apa korang nak pelik sangat? Cukup bulan nanti, ada family baru yang keluar. Jangan pelik. Itu biasa. Normal bagi haiwan. Kalau...

TERUS BEKERJA!

T

Kalau korang nampak Axia Kompang ni lalu, ketahuilah ia bukan kereta orang LHDN mahupun politikus. Ini kereta aku. Sebab duit takda nak bayar iklan kat teksi, kereta sendiri aku buat iklan je. Korang ada buat macam ni? Kalau korang terserempak, sila hon 3 kali sebagai tanda korang tidak bersama dengan sang penindas dan penzalim. Diorang tengah sedap enjoy kan? Kita rakyat marhaen terpaksa terus...

LEMBAGA YANG BAIK

L

Dalam banyak-banyak lembaga, hanya ada 1 je lembaga yang baik.Lembaga Hidup.Tulisan Hamka. Kalau orang LHDN baca buku ini, pasti mereka akan jadi lembaga yang punya sifat simpati dan empati yang tinggi dalam diri mereka. Hamka telah menggarap falsafah hidup yang wajar dipegang dalam buku ini untuk menjalani kehidupan di dunia ini. Kalau korang nak jadi manusia yang ada akal budi dan budi bicara...

BITCOIN HARAM?

B

Dulu, sekitar awal tahun 2018, ada seorang lebai yang mengaku ustaz, menggunakan gelaran Ustaz Lariba lantang mengharamkan bitcoin. Walhal ketika itu Dr. Daud Bakar dan Dr. Zaharuddin telah memberikan pandangan bitcoin adalah harus. Bitcoin adalah aset digital. Team coin.my telah menyiasat latar belakang “ustaz” tersebut dan mendapati lebai ini bukanlah seorang ilmuwan dalam bidang agama. Dia...

APA TUJUAN UNDANG-UNDANG DICIPTA?

A

1. Undang-undang dicipta untuk mengawal perilaku manusia.2. Undang-undang dilahirkan untuk mewujudkan keadilan.

Apa fungsi keadilan?

Keadilan adalah penjagaan hak semua orang agar tiada yang terzalimi.

Kenapa aku lawan untuk adik Bella?

Tontonlah video di bawah sampai habis..

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.