BILA AKU MENULIS..

Aku menulis bukan kerana likes..

B

Coretan terbaru

SIAPA SINI SUKA LOTUS BISCOFF?

S

Aku rasa ia mula trending di Malaysia dalam 1-2 tahun lepas kot. Dulu @IFMAL bawa masuk sikit-sikit je. Tiba-tiba sekarang banyak pula permintaan. Baru aku tau Biscoff tau Speculoos ni biskut special dari eropah iaitu Belgium. Kemudian berkembang dengan nama Biscoff di UK dan lain-lain negara. Selain boleh makan gitu je, ia juga digunakan buat kek, biskut, ice blended dan aku dengar ada orang...

SEBELUM INI, ADA SUARA-SUARA YANG BERKATA..

S

“Saya peguam bertauliah!” “Mommy ialah Zulaikha, Bainun ialah Nabi Yusuf!” “Saya dah tau segalanya!” “Nak saya bongkarkan kisah sebenar?” “Polis tahu, JKM tahu, saya lagi tahu!” “Siti Bainun tidak mendera!” “Water heater tertumpah sebab adik Bella lari-lari!” “Aliff, Kak Long @Mona Din dan Mommy Zurianty Sudin reka cerita!” “Suami saya lebai daiyus!” “Suami saya pukul anak!” —— Hari ini pihak...

DR. NINIE VS ALIFF AHMAD – KORANG PILIH SIAPA?

D

Cuti summer lebih kurang 7-8 tahun lalu kot di Adelaide tiba-tiba aku mendapat sebuah panggilan daripada orang yang aku tak kenali. “Saya Ninie, saya dapat no telefon Aliff daripada XYZ. Boleh minta tolong tak?” Itulah salam perkenalan kami. Kak Ninie datang ke Adelaide untuk latihan aviation doctor. Memang biasalah kalau orang Malaysia datang Adelaide, kawan atas kawan akan kenalkan kepada aku...

KENA BAYAR RM30K, TAPI TAK PERLU MOHON MAAF!

K

Aku cuba memahami kedua-dua kenyataan daripada kedua-dua belah pihak. Sebagai seorang concern citizen, aku cuba memberi komentar adil tentang keputusan hakim mahkamah rayuan semalam. Menurut pihak peguam plaintif, kenyataan Dr. Sakinah kekal defamatory dan ia kekal fitnah. Tapi, aku hairan kalau ia fitnah, kenapa hakim-hakim di mahkamah rayuan tersebut tidak mengarahkan Dr. Sakinah memohon maaf...

“PUJAAN 10 NESCAFE!”

Budak 80s dan lebih tua pasti ingat perkataan keramat Nescafe tahun awal 90an tu kan? Semalam aku cerita pasal Moccona, jadi aku ternampak ada yang komen tentang Nescafe. Walaupun aku ini suka kopi brew dan kalau bancuh, aku suka Moccona. Tapi, jiwa aku masih suka kepada branding dan kreativiti Nescafe terutama Nescafe dari luar negara. Selain daripada kualiti lebih baik, rasanya juga lebih sedap...

MENJAWAB “FITNAH” DAN CABARAN PENJUAL KERETA RECOND, PROWHEELS

M

1. Bukan kerja SCRUT nak cop seller sana tipu, seller sini tipu. Kerja SCRUT bagi awareness dan sediakan solusi kepada masyarakat supaya tak ditipu kaum seller jahat. 2. CEO Prowheels menghubungi COO SCRUT Auto, Khairi. Khairi telah meminta CEO Prowheels yang bernama Solahuddin menghubungi aku. 3. Jika dah setel kenapa nak kena hubungi aku? Hal ini sangat jelas menunjukkan tiada settlement...

APA KOPI BANCUH KEGEMARAN KORANG?

A

Aku ni memilih sikit bab kopi ni. Al-maklumlah, 10 tahun duk tempat coffee lover kononnya. Untuk pengetahuan koranglah, kat Adelaide tu, dulu Starbucks bungkus tau. Terpaksa ditutup sebab orang Adelaide tak layan kopi “sampah” kata mereka. Nak beli coffee machine tak mampu, jadi aku ada suka beberapa jenis coffee yang aku kira bancuh pun sedap. Paling penting kualiti baiklah. Baru puas hati “sip”...

SIAPA SINI YANG MASIH TAK PAKAI IRON PHILIPS YANG POWER NI?

S

Kalau korang sayang bini korang, sembang korang taat bini, takut bini, bini tak takut korang, elok beli iron ni. Telah diperakui kehebatan iron ini dalam menggosok baju. Kalau bini korang taknak gosok pun, korang boleh gosok sendiri. Masih korang takda bini dulu pandai pula gosok baju sendiri. Sekarang ni handicap pula. Loser betul. Dengan iron jenis ni, orang tak pandai gosok pun boleh gosok...

BERLAKU ADIL, ITU LEBIH DEKAT DENGAN TAQWA!

B

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ Wahai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah...

PAGI-PAGI MENGAIS, WALAUPUN HARI AHAD..

P

Kita kena jadi prudent basiness businessman. Ya, prudent kalau duit tak masuk pun siapa nak bayar cost prudent tu. Acountant, kerani, auditor, dan tax agent tu bukan free. Ingat kita ni macam orang LHDN, kerja kita collect duit rakyat guna akta dan kuasa. Hari minggu cuti, masa covid duk rumah. Cukup bulan dapat gaji besar. Kami ni usahawan SMe, kena kerja lebih masa, kalau kami jadi kaya pun...

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.