Coretan terbaru

KENAPA AKU LAWAN LHDN?

K

Aku tau ramai je benci LHDN ni. Aku percaya ramai je meluat perangai pemungut cukai ni. Tapi mereka tak berani bersuara. Kenapa? Sebab perangai mereka macam zi0nis! Mereka tiada nilai insani dan manusiawi dalam jiwa mereka. Mereka lapar, mereka dahaga, mengejar kpi. Mereka tiada budi bicara. Ustaz-ustaz, ahli akademik, peguam, auditor, penganalisis politik, cendiakawan, budak-budak rebel...

SANGAT KONTRADIK BUKAN?

S

Aku bukan kata jangan bayar cukai or tak boleh kutip cukai. Cukai yang aku telah bayar secara advance melalui pcb dan cp204 aku rasa jauh lagi banyak dari mereka yang konon membayar cukai. Aku boleh pilih untuk membayar kemudian setelah audit atau cukup haul. Tapi, aku memilih untuk membayar awal kerana aku hendak membantu kerajaan membangunkan negara. Nanti aku publish record aku bayar berapa...

IMAM NAWAWI RAH. PERNAH DIBUANG NEGERI KERANA MEMBANTAH CUKAI!

I

Ketika pemerintah zaman Imam Nawawi ingin berperang dengan tentera salib. Para ulama’ di zamannya telah memberikan fatwa yang pemerintah boleh mengambil cukai daripada rakyat. Hanya, Imam Nawawi sahaja membantah. Imam Nawawi dipanggil mengadap khalifah dan ditanya. Imam Nawawi menjawab dengan kalam yang patutnya ditempa dengan emas digantung di pejabat menteri MOF dan pejabat-pejabat LHDN. Kata...

LAGI TOKOH AGAMA TERPALIT DENGAN SKANDAL SEKS DAN DANA!

L

Tempoh hari aku tulis pasal Nouman Ali Khan (NAK), ada yang baru tau, ada yang dah tau, ada yang masih taasub “menyembah” NAK. Itu biasa. Dunia ini hitam dan putih. Mana bisa semua orang baik dan sokong kebaikan. Dunia ini bukan utopia. Ada bukti, video, ada laporan polis, ada akuan sumpah, hatta ada keputusan mahkamah dan mubahalah sekali pun, jika pantaasub tidak mahu percaya, mereka kekal...

APA YANG BOLEH DISIMPULKAN SEMALAM?

A

1. #JusticeForBella tidak dibayar oleh sesiapa.2. Kami tidak seperti lawyer yang lapar bekerja kerana dibayar dan dapat fee. 3. Kesemua kami ialah manusia-manusia yang steady, bukan hidup makan duit derma atau NGO.4. Kami bukan juga propagandis yang dibayar adik Bella untuk membelanya.5. Kami telah berusaha sehabis baik. Kami akan terus memberi tekanan melalui saluran yang sepatutnya.6...

LHDN MESTI DIJAGA ENTITI YANG BEBAS!

L

Kerajaan wajib menubuhkan suruhanjaya bebas menjaga LHDN. Kelihatan pegawai-pegawai LHDN sesuka hati “harrass” rakyat marhaen menggunakan kuasa yang mereka ada. Antaranya :1. Melakukan ugutan dan ancaman terhadap rakyat marhaen.2. Menyalahguna kuasa untuk menyusahkan rakyat marhaen.3. Perbuatan dan intonasi yang biadab terhadap rakyat marhaen. —- Apakah jenis ugutan dan ancaman yang mereka biasa...

SIFAT INSANI DAN MANUSIAWI WAJAR ADA PADA PEMUNGUT CUKAI BERBONUS..

S

Sekarang ini, rakyat tengah susah, masyarakat tengah gelisah, maka amat wajarlah pemungut cukai wajar merasai denyut nadi rakyat. Tahun lepas mereka dapat BONUS di saat syarikat sme banyak yang tutup, pengangguran sehingga hampir 1 juta orang, sudah ada yang membunuh diri. Adakah ini keadilan dan maslahah cukai dikenakan kepada rakyat? Dengan menteri dan timbalan menteri gaji berpuluh ribu. Di...

BILA DIAJAK KRITIK DEPAN-DEPAN, LIVE DAN PUBLIC..

B

Semalam ada orang tag aku dekat 1 posting, ada satu minah kata aku cakap pun tak betul. Aku tanya dia apa yang tak betul, haram tak reply terus. Nampak tak? Hari ini, Mohammad Nurdin tag aku pula, pun benda yang sama jadi. Dia mulakan sebut nama aku. Aku nak bagi dia ruang dan peluang tertinggi untuk mengkritik aku. Sebab dia kata dia mengkritik aku. Pada aku mengkritik ini kalau dengan fakta...

SENGAJA CARI GADUH?

S

Ini kawan aku tunjuk tadi. Aku nak komen sikit. 1. Cari gaduh dengan dengan seller kereta?Rasanya mamat ni tak study betul-betul. SCRUT tak pernah cari gaduh dengan sesiapa. SCRUT hanya bercakap benar. Memberitahu fakta dan data yang sebenar. Kemudian, mereka yang butthurt maki kami, kami balas balik, mereka meroyan. Kami kena saman kerana menyampaikan kebenaran. Kalau ini gimik marketing, takkan...

YANG BAGI REZEKI KAN ALLAH, KENAPA PERLU TUNDUK DENGAN KERAJAAN YANG “MENYEMBAH” WHO?

Y

Ada sahabat tunjuk gambar ni. Kedai ini dimiliki oleh pemilik yang antivax dan kumpulan yang membantah cara prevention covid-19 seperti social distancing. Aku terkejut. Adakah pemilik ini sudah berubah pandangan sehingga mensyiarkan taubatnya sampai sanggup mengangkat banner sebegini? Atau keyakinan terhadap Allah yang memberi rezeki sudah goyah? Adakah keyakinan barunya adalah, hanya dengan...

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.