ADAKAH AZIZAN OSMAN SEORANG SIFU MARKETING YANG BERJAYA?

A

Untuk kau mengajar marketing product. Kau sendiri perlu jadi guru marketing product yang berjaya. Sama macam guru trading saham, dia mesti jadi guru trading saham yang berjaya. Baru dia layak mengajar.

Kenapa?

Kalau dia sendiri gagal, jadi ap yang dia ajar? Ilmu untuk gagal? Ilmu untuk melingkup. Kerana dia sendiri tiada road path yang berjaya, takda dna kejayaan lagi.

Setuju?

Aku difahamkan yang Azizan Osman ada produk sendiri yang diberi nama Jajan Jijan menurut rakan-rakan aku semalam. Dalam fikiran aku, pastilah produk ini berjaya kerana mahaguru pakar pemasaran punya product kan?

Tapi lepas aku lihat apperance jenama tersebut tidak ada di mata dan telingan aku. Aku rasa ia adalah product yang gagal kerana maketing tidak sampai. Aku rasa ia bukan product milik Azizan Osman. Tetapi milik orang lain yang menggunakan nama dia. Aku bagi sedikit benefit of doubt lah.

Untuk mengconfirmkan, aku mengamalkan budaya SCRUT untuk menyemak keabsahan dan kepemilikan syarakat Jajan Jijan dengan Interepo di www.interepo.com. Keputusan yang aku dapat adalah, Jajan Jijan melalui syarikat ABC Worldwide Trading Sdn Bhd adalah milik Azizan Osman!

Syarikat tersebut telah rugi dengan retain earning juga negatif. Ohya, ia sudah dormant juga. Paid up modal juga sekadar RM2. Jadi aku consider product dan syarikat ini adalah gagal.

Jadi apa sebenarnya kepakaran Azizan Osman?

Aku lihat kepakaran dia adalah mengajar orang lain buat kelas. Kerana itulah forte dia. Jadi kalau sesiapa nak belajar dengan Azizan Osman, pastikan perniagaan korang adalah berniaga “air liur”.

Bukan jual jajan!

Jadi aku simpulkan, Azizan Osman ialah pemegang PhD palsu paling banyak di Malaysia dan seorang guru pemasaran KELAS bisnes yang berjaya. Bukan seorang pakar pemasaran dan bukan juga guru pemasaran produk yang berjaya. Dia pandai jual KELAS!

Ini pandangan aku dengan dapatan yang aku ada.

SCRUT for the TRUTH!

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.