APA HUKUM HALANG SUAMI NIKAH LAGI?

A

Banyak orang tanya boleh ke halang suami nikah lagi sebab poligami kan sunnah?

Jawapannya boleh, kalau nikah lagi kalau suami itu tiada kemampuan dan akan memberi mudarat besar kepada keluarga pertama.

Hukum poligami juga bukanlah hukum yang kekal dalam satu keadaan. Ia berubah-ubah mengikut keadaan dan masa.

Ada keadaan dan masa ia wajib, ada keadaan dan masa ia sunat, ada keadaan dan masa ia makruh dan ada keadaan dan masa ia haram.

Usaha isteri nak menghalang suami nikah lagi juga boleh jadi wajib, sunat, makruh dan haram. Ia bergantung kepada cara dan bagaimana.

Kalau ikut cara di bawah ni, aku kira cara yang sunat. Tapi kalau melibatkan bomoh dan perkara syirik maka ia haram.

https://www.facebook.com/ifmaltrade/posts/1631813947150871

Jika terjadi gangguan emosi atau kecerdaan, ia makruh dan mungkin haram seperti maki hamun dan viralkan di sosial media.

Tapi kalau memang dia f3tish gitu, apa kita nak hairan kan. Itu style dia. Mungkin dia ikut resam haiwan rodent seperti hamster atau rabbit.

Just nak kasitaulah, pasal payung emas itu adalah hadis palsu. Jangan kaitkan payung emas dengan Nabi. Mungki ia kata bidalan di atas kejayaan menerima poligami.

Kata guru aku, wanita yang membenarkan poligami dengan ikhlas, ia ibarat tentera barisan pertama dalam j1had fi sabi lillah.

Jadi, halanglah suami korang nikah lagi dengan cara yang baik dan betul kalau taknak dapat pahala besar macam barisan depan j1had.

Suami pula, halanglah bini anda dari klik ifmal.com.

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.