BAGAIMANA RAFIZI BOLEH KUMPUL WANG SEBANYAK 2 JUTA KETIKA BERUSIA 30 TAHUN?

B

Aku rasa wajar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Putrajaya dan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia siasat dari mana datangnya wang tersebut.

Benar atau gebang? Bayar cukai tak? AMLA ke duit derma? Jangan tiba-tiba ada cerita buat part time kerja jadi consultant plak nanti keluar.

Aku masa baca mula-mula dia cerita pasal ada 2 juta dia invest dalam company dia, aku dah rasa doubt. #MindaSkeptikal aku dah turn on. Aku mula buat kira-kira kasar.

Lepas tu dia dia cerita dapat pampasan RM400,000 kerana ada restructuring umur pencen. Aku rasa tak logik. Takkanlah kau baru kerja, terus diorang bayar.

Biasanya kalau kau ditamatkan perkhidmatan barulah kau dapat pampasan. Aku tanya kawan-kawan yang se-batch dengan dia. Jawapan mereka,

“Merepek!”

Maka kita perlukan #EvidenceBased untuk mengesahkan cerita ini. Takkan sebagai chartered accountant tak simpan bukti kan? Bank statement, cheque, surat, etc. Takkan takda.

Surat-surat, gambar-gambar dan cheque-cheque lama dulu dia boleh keluarkan dalam blog dia. Maka untuk membuktikan hal ini, kenalah datangkan bukti yang jelas.

Cuba korang bayangkan..

Kalaulah Rafizi mula bekerja pada usia 23 tahun, dan 30 tahun dia dah 2 juta simpanan. Maka kira-kira kasar adalah :
2 juta / 7 / 12 = RM23k*.

Lebih kurang RM23k Rafizi simpan setiap bulan!

Ini kira-kira tidak logik tau. Sebab takkan dari first year dia kerja dah boleh simpan RM23k sebulan.

Bonus? Banyak mana bonus Petronas boleh dapat? Dalam hikayat cerita dia, dia balik umur 26 tahun dan umur 27 tahun dapat gaji RM25k, itu pun disanggah oleh orang Petronas.

Aku rasa amat wajar SPRM siasatlah. Jangan lupa 10:00PM nanti..

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.