BERMADU ITU SUNNAH, MAKAN MADU JUGA SUNNAH..

B

Korang tau tak, amalan Sony Bill William dengan Jonah Lomu adalah makan madu manuka setiap pagi dan malam. Kalau kau nak kuat dan gagah macam 2 orang lagenda rugbi Kiwi tu, kau carilah madu manuka.

Selain madu Manuka, madu Sidir Yaman juga antara yang baik. Tapi selepas Yaman berperang. Supply makin shortage. Jadi makin tak boleh percaya. Dulu aku layan madu sidir Yaman je.

Korang patut taulah madu ni makanan yang ajaib. Seluruh dunia makan. Dari timur sampai ke barat. Sampai dalam kitab-kitab agama dan dan perubatan menyebut tentang madu. Dalam Quran siap ada surah khas tentang lebah.

“Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: “Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia.”

(Al-Nahl 16:68)

“Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.”

(Al-Nahl 16:69)

Di dalam Al-Quran, Surah An-Nahl ayat 68-69, dengan terang menunjukkan bahawa hasil lebah dan manusia mempunyai kesinambungan yang tersendiri. Pastinya sesuatu yang dicpta oleh Allah itu sangat bermanfaat untuk manusia dan makhluk Nya yang lain.

Dari Aisyah r.a. katanya Nabi s.a.w. amat gemar makanan manis-manis dan madu. Rasulullah telah bersabda ”Barang siapa yang menelan (minum sedikit) madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, ia tidak akan terkena penyakit teruk.”

(HR Bukhari)

Telah berkata Imam Ibn Qaiyim. “Dan petunjuk Rasulullah s.a.w. tentang minuman ialah baginda suka meminum madu yang dicampurkan dengan air sejuk.”

Selain itu, kajian sains juga menunjukkan makan madu sangat baik untuk kesihatan. Begitu juga bermadu. Kedua-duanya adalah manis dan baik.

Ni madu Manuka, aku beli di Ifmal, sedap wo! Memang bukan sekadar kau boleh rugbi, mungkin kau boleh main rugby di atas katil juga! Mana nak dapat awek Manuka ni?

Kau click link di bawah tu!

https://ifmal.com/prod…/mt-adams-manuka-honey-mgo-250-500g/…

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.