BERNIAGA TEPI JALAN PAKAI VELLFIRE/ALPHARD?

B

Ada member tunjuk dekat aku gambar ini. Aku senyum dan sedih. Aku faham dan cakna isu ini. Inilah bukti rakyat sedang dalam kesusahan. Aku boleh buat hipotesis mudah.

Peniaga ini dulu mungkin M40, tetapi hari ini mungkin tidak lagi. Dalam kira-kira bangang, sebuat Vellfire/Alphard ni, paling murah, paling cikai, mesti kena bayar bulan-bulan RM1500 minimum. Aku rasa owner bayar lebih.

Mungkin dulu gajinya atau income businessnya mampu menjana pendapatan dalam RM6-7k sebulan, tetapi hari ini tidak lagi. Mungkin sudah dibuang kerja atau business terpaksa ditutup. Mungkin juga dia dikejar LHDN ketika keadaan businessnya down.

Kalau dijual Vellfire/Alphard ini, mungkin inilah satu-satu kenderaan yang ada, atau kalau dijual masih perlu membayar hutang. Mungkin juga ditambah dengan anak dan ahli keluarga yang ramai.

Mesti dia dah takda pilihan, itu sebab dia menggunakan kereta yang dianggap ada “class” untuk berniaga di tepi jalan. Itulah pilihan yang dia ada. Itulah mungkin cara yang dia terfikir untuk survive.

Itu sebab aku pernah cerita dulu. Yang memang dah B40 macam aku ni, takda masalah sangat, bebannya tak berat. Rumah sewa, kereta Axia Kompang. Tak mampu bayar sewa, boleh sewa bilik. Axia Kompang RM226 sahaja sebulan dengan tawarruq Islamic finance.

Orang M40 pula, paling cikai Vellfire, BMW atau Mercedes walau entry level, paling tidak Honda Civic. Rumah dah beli, paling busuk RM500,000 punya harga. So, beban mereka lain. Tak sama macam kita marhaen B40.

Nak suruh diorang downgrade hidup? Boleh. Tapi siapa nak bayarkan hutang-hutang mereka. Masa mereka tengah ok, mereka tak layak beli rumah PPR atau Prima.

Sebenarnya, gambar ini menjadi bukti betapa tenatnya ekonomi rakyat marhaen. Kalau kerajaan masih tidak nampak, aku taktau nak cakap apa. Takkan nak tunggu rakyat marhaen mati kebulur atau masalah social society makin menggila.

Di saat rakyat marhaen yang semakin tenat ekonominya, para penguasa politikus masih bersenang lenang berebut kuasa. Income menteri minimum RM40k total, gaji minimum rakyat RM1200. Income raja dan kerabat berapa entah? Benefit rakyat pula?

Benefit penguasa politikus dan raja-raja RM XY yang mana saban tahun X dan Y meningkat mengikut kadar inflasi barangkali. Mereka mohon di parlimen, mereka sendiri approve. Mereka senang, ada banglo, ada penthouse, ada istana, ada villa, bini ramai, tunjuk kaya, basikal mahal, kerewa mewah, rumah cantik.

Aku kira pengagihan kekayaan yang tidak adil sebeginilah menyebabkan negara berada dalam keadaan tenat. Tenat poket dan tenat perasaan. Yang bekerja kuat dilanyak pula dengan pelbagai cukai. Nak jadi raja memang dah takda peluang, padanlah ramai yang gila nak masuk politik masa tak kaya. Mungkin itulah skim cepat kaya patuh syariah barangkali!

Kan?

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.