BEZA HOME TAHFIZ DARUL SIDDIR (HOME TAHFIZ DKJ) DENGAN AKADEMI AL-KHAYR

B

1. Home Tahfiz fully funded by Tuan Haji Zulhisham Ayob capex dan opex. Sewa building renovation semua dia tanggung. Anak-anak Ali Konspirasi yang kononnya kaya raya juga ada di situ, dan tak bagi sumbangan setiap bulan. Siap Tuan Haji Zulhisham Ayob kena scam dengan Ali Konspirasi. Bukan DKJ taktau. Nanti aku cerita. Adib hanya bagi sumbangan RM1k sahaja sebulan untuk 2 orang anaknya. Walhal kos 1 kepala RM3k lebih kurang. Tak collect duit infaq.

2. Al-Khayr collect yuran RM1k/kepala/sebulan. Ada deposit, ada yuran sukan, Ada tahfiz online RM400/bulan. Premis percuma Al-Khaadem kasi pakai. Vending machine Ali Konspirasi punya. ARR jadi vendor dan ambil management fee. Hairan, kenapa Ali Konspirasi taknak fully fund Al-Khayr. Sembang kaya kan? Tapi, Al-Khayr siap collect duit infaq!

3. Home Tahfiz dibuat untuk anak-anak Tuan Haji Zulhisham Ayob. Ia cadangan aku. Yang lain tu untuk teman anak-anaknya. Anak Adib pun dia fund sampai IGCSE. Kenapa bukan Ali? Tuan Haji Zulhisham Ayob spend sebulan RM50k selama 3 tahun. Dia pakai duit dia, atas nama dia, dia ada fully recorded documentation. Dia sedia untuk open audit walaupun duit sendiri.

4. Al-Khayr dibuat untuk business kerana menggunakan entiti business dan ambil macam-macam yuran. Anak-anak Kamilin juga tidak bersekolah di sana. Al-Khayr gunakan proksi dan dilihat tidak telus. Al-Khayr sedia ke nak open audit since collect duit orang dan ambil duit infaq? Tak berani hisbah? Korang tak teringin tengok siapa vendor dan subcon Al-Khayr?

5. Tuan Haji Zulhisham Ayob bawa Kamilin ke pondok-pondok di Mauritania, Morroco, dan Indonesia untuk belajar teknik hafalan.

6. Ali Konspirasi bawa Kamilin tengok worldcup dan mencari tanduk syaitan di Saudi.

7. Tuan Haji Zulhisham Ayob ialah seasoned, audited dan legit businessman.

8. Ali Konspirasi, mamak style businessman. Nanti aku report LHDN dan imigresen setiap kedai-kedai dia, baru dia tau!

9. Kualiti Home Tahfiz nisbah 1 guru 5 student sahaja. Guru dibayar minumum RM3,000 sebulan. Tukang masak, caretaker dan pengurus lengkap menjaga anak-anak. Tak percaya? Tanya anak-anak Adib.

10. Al-Khayr pula nisbah guru dan student lebih besar. Guru dibayar rendah. Turnover guru juga tinggi. Pengurusan kedai mamak yang uruskan. Kamilin tidak ada hari-hari pun.

Jadi, apabila menggunakan anak-anak Home Tahfiz Darul Siddir sebagai bahan marketing, tetapi product-nya adalah Al-Khayr, bukankah itu tadlis yang gharar dalam melakukan iklan?

Menurut agama dan syariat yang aku pelajari, ia perbuatan yang haram. Tapi taktaulah kalau syariat ahlul hadis dan ahlul rijal kata ia halal dan syariah compliant. Boleh ke iklan Darul Siddir, dapat Al-Khayr?

Karl Marx, aku dan Abang Sham (Zulhisham Ayob) tidak percaya yang education itu boleh diniagakan. Kerana, akhirnya kualiti akan diturunkan demi profit & loss. Unless kau sanggup niaga education cara lebai & mamak ler. Itu yang pakai proksi.

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.