BOLEHKAH SEORANG GURU BERCAKAP LUCAH SEBEGINI SECARA TERBUKA?

B

Aku difahamkan yang Mohd Zailee ini seorang guru di sekolah kerajaan. Cuma aku tak faham kenapa dia beriya-iya sampai menggigil nak haters aku mengkot*kan aku.

Apa masalah dia ni?
Anyway, takpalah..

Cuma aku tertanya-tanya, adakah seorang guru dibenarkan berkata-kata lucah seperti ini secara terbuka di media sosial? Adakah ini kelakuan normal seorang guru zaman ini? Aku dah lama tak ke sekolah. Aku taktau. Tapi kawan-kawan yang berjiwa pendidik sangat benci dengan kelakuan kaki carut sebegini.

Tidak adakah etika yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia atau Kementerian Pelajaran Malaysia terhadap guru-guru di Malaysia di dalam mengendali atau berinteraksi di dalam sosial media?

Jika ada, alhamdulillah. Mohon ambil tindakanlah Dr Radzi Jidin. Aku tak pernah kenal orang ini. Tetapi terlalu kuat dia membenci aku sehingga sampai level mencarut dan melucah sebegitu. Entah apalah dosa aku terhadap dia selama ini.

Apabila aku mengetahui dia seorang guru. Aku sangat kecewa. Kerjaya seorang guru itu sangat mulia. Mendidik, menjadi contoh dan tauladan kepada anak bangsa. Lebih-lebih lagi gaji yang dibayar daripada tax payer money.

Korang nak ke anak-anak korang diajar oleh guru sebegini? Korang suka ke? Kalau korang ok, korang suka, takpalah. Aku tak ok, kawan-kawan aku tak ok, circle aku tak ok. So, siapa yang tahu cikgu ini mengajar di mana. Tolong kasitau. Supaya kami boleh elak menghantar anak-anak kami ke sekolah tempat dia bertugas, tempat dia mengajar. Lebih baik mengelak daripada terpaksa melalui masalah di kemudian hari.

Semoga diramaikan lagi guru-guru yang baik, bersahsiah tinggi dan berkeperibadian mulia di Malaysia ini. Supaya anak-anak kita dapat belajar melalui guru-guru yang terpancar nilai akal dan budi dnegan jiwa seorang pendidik yang ikhlas, suci dan tinggi pekerti dirinya.

Allahul musta’an. Semoga Allah selamatkan anak-anak kita semua daripada kerosakan jiwa..

😉

Update : Dah dapat. Dia mengajar di SMK Desa Perdana. Ke dah pindah sekolah lain?

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.