DR. MALAR TU TOP STUDENT, ITU SEBAB DIA JADI DOKTOR..

D

Zaman aku dan zaman sebelum aku, budak pandai ni ada 2,3 jalan je. Jadi doktor, engineer atau profesional sains macam biotech, fizik, chemisty, farmasi, etc. Zaman la ni, aku taktau la.

So, Dr. Malar ni batch sebelum aku. Zaman tu memang kerajaan open hantar ke Rusia dan Ukrain. Dr. Malar juga budak sekolah sains. Minaci sekolah sains, itu sebab dia cakap Melayu fluent. Dan dia juga top student di sekolah.

Untuk zaman aku dan zaman sebelum aku, memang yang buat medic ni biasa budak straight A’s lah. Terutama yang dihantar ke luar negara. Puak ni kalau nak buat kos bukan sains, kacang sangat. Sayang IQ yang tinggi tu.

Yelah, ada seorang peguam buat confession, dia A tak cukup pun boleh buat law di UiTM, jadi DPP, jadi magistrate dan jadi peguam. Tak dinafikan, ada juga yang bijak pandai buat law sebab minat. Biasanya diorang ni chill je.

Kalau korang tengok yang jenis bebal, SPM A tak cukup jadi lawyer ni, korang boleh rasa diorang ni takda otak dan suka tunjuk hebat. Suka tunjuk pandai. Kan? Kenapa?

Sebab selama hidup diorang tu, diorang corot. Bila ada ilmu yang orang awam takda, dia nak tunjuk terer. Tapi dalam masa yang sama tunjuk bangang. Orang bijak pandai semua nampak dia sebenarnya bangang.

Contohnya, jadi antivax. Nak jadi saintis tak layak, A tak cukup. Jadilah antivax. Jadi doula. Nak jadi pakar o&g tak cukup IQ. Jadilah doula yang sampai merisikokan kematian new born baby. Lepas tu suka maki hamun suami, bapa sendiri dan paling jijik bau busuk.

Ini carian MMC untuk Dr. Malar. Memang beberapa tahun sebelum ini, medical college di Ukraine sudah tidak diiktiraf MMC. Tapi, mereka boleh balik buat exam. Untuk zaman Dr. Malar, ia memang diiktiraf.

Lagipun keputusan SPM dan IQ Dr. Malar memang lebih layak menyelamatkan nyawa manusia. Bukan untuk menyelamatkan pembunuh, pendera, money laindering dan human trafficking.

Dengan kerjaya dan profesion yang baik, Dr. Malar tidak perlu menjilat dan mengampu penjenayah untuk sesuap nasi atau terpaksa masuk PRU untuk mendapatkan peluang mengumpul dana sedekah.

Betul tak?

😉

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.