FAVELA TU TEMPAT PELANCONGAN!

F

Apa nak pelik kalau ada orang boleh masuk Gaza, masuk Baitul Maqdis, masuk Tel Aviv, masuk NASA, masuk Pentagon, masuk Forbiden City, semua itu ada harganya. Asalkan, dibayar. Ia tidak percuma.

Samalah macam masuk ke Favela. Memanglah dulu Favela ini konon tempat slum, gangsta, drugs dan ganas. Tapi sebenarnya ia juga dah jadi tempat orang melancong dan untuk bajet-bajet ganas atau berani.

Gangsta mana yang sanggup jadi toys untuk ditangkap gambar. Pistol yang ditunjuk pun barangkali fake je. Itu semua untuk show je. Untuk pelacong-pelancong yang bajet nak tunjuk ganas.

Lagi 1 lah, sebagai orang yang pernah khuruj 4 bulan IPB, India, Pakistan dan Bangladesh. Pernah melazimi para masyaikh dan eldest di sana, pasti dan pasti khuruj dengan Jemaah Tabligh (JT) tidak dibenarkan berpublisiti. No camera at all! Siap kami disuruh tulis surat kepada parents atau waris.

JT takkan bawa media team untuk snap aktiviti sebab diorang khuruj (keluar) hanya untuk mencari redha Allah, bukan untuk marketing atau apa-apa alasan lain.

Masih teringat aku, seorang rakan aku pernah ditegur seorang senior dalam JT ketika dia menangkap gambar jemaah, katanya,

“Tak cukup ke Allah jadi saksi? Cuba tunjukkan satu sahabat yang ketika dia keluar berdakwah, pulang dia bercerita atau menulis tentang segala kebaikan yang dia pernah lakukan? Jika ada, saya akan hire media crew untuk jemaah kita.”

Bagitulah..

Di bawah ini adalah Favela tours package yang dijual. Kalau rasa nak feeling-feeling gansta dan ganas, nak bergambar dengan budak-budak gangsta dengan pistol dan senapang, boleh bayar extra sikit.

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.