GADUH LAKI BINI DALAM SOSMED ADALAH AJARAN (SUNNAH) HAMSTER BUSUK!

G

Memang dah jadi trend ke gaduh laki bini mesti nak dijaja dan dilelong dalam sosmed? Untuk apa? Untuk untuk menyerang 1 pihak lagi? Then kau dapat apa? Malukan dia?

Nanti kalau pihak 1 lagi balas, jadilah drama 2,3 babak. Sorang kata itu, sorang kata ini. Sorang kata lemah, sorang kata ikan masin. Anak-anak nanti pergi sekolah kena bahan dengan kawan-kawan.

Anak-anak yang stress dan depress nanti. Tak boleh ke gaduh dalam selimut macam masa sedap dalam selimut korang je, tak share pun. Time dapat kesenangan berjalan sana sini, tak ajak pun kita join the club, kan?

Time gaduh, kenapa nak ajak kita, ajak share plak kemarahan dan kebodohan sendiri? Perangai gaduh laki bini dalam sosmed ni perangai perangai hamster saja. Tapi, itu memang f3tish kaum hamster. Diorang kaum busuk, tak mandi, Kan?

Ini yang elok tak busuk pun nak buat perangai hamster juga? Aduh, takkan nak paksa laki dia jadi macam lebai daiyus PAS sorang tu? Tapi kan, hamster ni punya f3tish sebab nak mengawan. Diorang memang kena gaduh-gduh, maki hamun, tokak-tokak sana sini, then they make baby hamster!

Buat pasangan manusia, yang ada jiwa insani, minda manusiawi, masih mandi dan tidak busuk. Tunjukkanlah anda seorang insan dan manusia. Tak perlu jadi hamster, jadi manusia busuk yang tak mandi.

Dalam perkahwinan, ada masa kita tak happy, ada masa kita tidak. Ada masa kita sedap, ada masa rasa tak sedap. Perkahwinan itu sebuah hubungan yang privacy. Itu sebab kita tak ajak, tak open rumah kita, atas katil dan dalam kelambu.

Perkahwinan itu juga sebuah kontrak syariat yang ada klausa-klausa, syarat-syarat dan tanggungawab-tanggungjawab setiap pihak. Yang paling pentik, exit clause juga sudah dimasukkan.

Jika kita rasa perkahwinan kita ini sudah tidak bagus, enforce-lah exit clause tu. Ingat tuan-puan, pernikahah dalam Islam adalah syariat, penceraian juga syariat. Sama sahaja. Boleh dapat pahala.

Bercerai itu jauh lebih baik dan indah daripada menyakitkan hati pihak lain dan mengajak orang lain join the club buat dosa. Cerai atau minta cerai jela elok-elok. Tengok, Mizz Nina, dia bercerai, full stop.

Stop-lah buat perangai hamster, lebai daiyus, perangai manusia tak bertamadun. Hal diorang laki bini gaduh, tak puas hati, kita pula dikena jadi penonton, pengadil dan pengacara.

Kita ada contoh yang baik, kenapa nak ikut contoh yang tidak baik macam binatang?

😉

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.