HAJI INI KATA INDUSTRI AYAM INI TAK TERLIBAT DENGAN AKTIVITI CUCI DUIT..

H

Siapa percaya?

Orang yang faham, level besar-besar ni memang cuci pakai company-company besar macam listed co untuk control market secara profesional. Orang yang nafikan memang ada kepentingan je biasanya.

So, selepas aku SCRUT siapa Haji Zainal Pandak ni. Telahan aku tak salah. Aku mendapati dia ialah independent director yang dilantik oleh tauke PWF dan dibayar upah. Bahkan haji ini diberi token saham percuma daripada tauke juga.

Tidak hairanlah dia berusaha keras menafikan hal tersebut berlaku. Kata orang Uganda,
“A dog never bites the hand that feeds him..”
Kan?

Haji ini juga bukanlah asalnya penternak. Pemilik syarikat PWF yang dimiliki oleh keluarga Siah. Dia hanya dilantik saja. Mungkin Pandak dalam bahasa Cina adalah Siah. Tapi kenapa share Haji ini sikit sahaja? Sama banyak je dengan yang ada binti sorang lagi tu. Beli ke dapat token?

Memang culture dalam mana-mana listed co akan lantiklah independent director yang ada bin dan binti untuk buat kerja-kerja PR. Bagi gaji sikit, bagi share sikit. Diorang akan jadi muka dan suara pribumi la kononnya.

Untuk pengetahuan korang, PWF adalah antara kartel listed co dalam industri ayam. Korang tengok sendirilah key management dia siapa. Aku malas cakap. Korang boleh usya sendiri kat bawah tu.

Dalam ramai-ramai bangsa tauke ada 2 orang bangsa ada bin dan binti. Seorang ada PhD burung/ayam, daripada UPM, seorang lagi ex-LHDN yang pakai title haji.

PWF ini adalah salah satu syarikat besar yang memegang market share industri ayam bersama-sama Leung Hup, Chareon, Cab Cakaran, dan Kee Song.

Kalau makan gaji dengan tauke, jangan sembang lebih. Duduk diam-diamlah menikmati token sebagai wakil pribumi dalam syarikat tauke!

Kah kah kah!

Haji, haji, haji.. Kenapa nak guna gelaran “haji” secara rasmi? Nak kasi orang percaya? Kenapa tak bubuh gelaran solat? Puasa? Zakat dan syahadah?

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.