Isu Penambakan Laut Di Penang, Sains dan Kejuruteraan Telah Menjawab!

I

Baru-baru ini, timbul bantahan tentang penambakan laut di Penang. Meskipun aku bukanlah orang yang favor sangat dengan tambakan laut ni, tapi aku perlu adil tentang isu ini.

Syarikat aku terlibat melakukan servis drone untuk projek E&O di Penang, jadi sedikit sebanyak aku tahulah secara teknikal bagaimana ia dimulakan dan dijalankan.

Sebagai mantan jurutera dan environmentalis, pasti aku risau tentang alam sekitar dan kehidupan marin. Tapi apabila aku melihat Prof. Sharifah ada dalam board tersebut, kerisauan aku hilang. Siapa yang tidak kenal beliau dalam bidang ini, maka dia masih noob, sultan pun dia lawan kalau tak dengar cakap dia. Dia akan lawan jika ada isu environmental! Ini prof bukan prof kangkung, ini prof hati waja!

Sebelum projek dimulakan, kajian dibuat, data dan suara telah dipungut. Bukan main terus buat. Segala risiko juga sudah diambil kira dan diselesaikan. Inilah kerja sains, bukan macam buat roti jala. Sains akan meneliti segala sudut untuk memastikan kelestarian hidupan dan alam sekitar.

Maka, apabila sains membenarkan penambakan itu dijalankan ia adalah berdasar facts & figures. Data dan kajian. Bukan secara emotional dan politik. Ia melibatkan kajian dasar yang besar dan terperinci!

Sains tidak memihak kepada suara majoriti! Sains tidak melihat testimoni tanpa fakta. Sains melihat data dan fakta yang berintegriti. Jika sains melihat suara majoriti, kapal terbang takkan wujud, space ship takkan terbina, kereta mungkin tidak wujud.

Kalau kau rasa ada flaws tentang keputusan kajian tersebut, kau lantiklah pakar lain untuk menafikan dapatan dan analisis dari pihak sebelum ini. Ini dunia ilmiah, bukan dunia rempit!

Isu sebenar tentang bantahan itu adalah nasib nelayan tidak terbela, bantuan kepada mereka disekat, mereka terhimpit dan tersepit. Mereka mencari ruang dan tempat untuk mendendangkan suara mereka. Secara saintifik, projek itu tiada masalah!

Nah, tonton dan hadam video penerangan dari pakar. Kata tuhan,

‎وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ ۚ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ.

“Dan Kami tidak mengutuskan sebelum engkau (Muhammad), melainkan lelaki yang Kami beri wahyu kepada mereka; maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui.”

Walaupun jeLutong memang sampah, biasalah, lawyer mana faham sains, tapi dia bercakap benar. Mungkin dia kurang cerdik untuk menerangkan. Ya, aku tak suka dia, tapi kebenaran lebih aku cintai!

Aliff Ahmad
Pengarah Ifcon Technology
The Drone & IT Specialist
www.ifcontech.com

Isu Penambakan Laut Di Penang, Sains dan Kejuruteraan Telah Menjawab!Baru-baru ini, timbul bantahan tentang penambakan laut di Penang. Meskipun aku bukanlah orang yang favor sangat dengan tambakan laut ni, tapi aku perlu adil tentang isu ini.Syarikat aku terlibat melakukan servis drone untuk projek E&O di Penang, jadi sedikit sebanyak aku tahulah secara teknikal bagaimana ia dimulakan dan dijalankan.Sebagai mantan jurutera dan environmentalis, pasti aku risau tentang alam sekitar dan kehidupan marin. Tapi apabila aku melihat Prof. Sharifah ada dalam board tersebut, kerisauan aku hilang. Siapa yang tidak kenal beliau dalam bidang ini, maka dia masih noob, sultan pun dia lawan kalau tak dengar cakap dia. Dia akan lawan jika ada isu environmental! Ini prof bukan prof kangkung, ini prof hati waja!Sebelum projek dimulakan, kajian dibuat, data dan suara telah dipungut. Bukan main terus buat. Segala risiko juga sudah diambil kira dan diselesaikan. Inilah kerja sains, bukan macam buat roti jala. Sains akan meneliti segala sudut untuk memastikan kelestarian hidupan dan alam sekitar.Maka, apabila sains membenarkan penambakan itu dijalankan ia adalah berdasar facts & figures. Data dan kajian. Bukan secara emotional dan politik. Ia melibatkan kajian dasar yang besar dan terperinci!Sains tidak memihak kepada suara majoriti! Sains tidak melihat testimoni tanpa fakta. Sains melihat data dan fakta yang berintegriti. Jika sains melihat suara majoriti, kapal terbang takkan wujud, space ship takkan terbina, kereta mungkin tidak wujud.Kalau kau rasa ada flaws tentang keputusan kajian tersebut, kau lantiklah pakar lain untuk menafikan dapatan dan analisis dari pihak sebelum ini. Ini dunia ilmiah, bukan dunia rempit!Isu sebenar tentang bantahan itu adalah nasib nelayan tidak terbela, bantuan kepada mereka disekat, mereka terhimpit dan tersepit. Mereka mencari ruang dan tempat untuk mendendangkan suara mereka. Secara saintifik, projek itu tiada masalah!Nah, tonton dan hadam video penerangan dari pakar. Kata tuhan,‎وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ ۚ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ.“Dan Kami tidak mengutuskan sebelum engkau (Muhammad), melainkan lelaki yang Kami beri wahyu kepada mereka; maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui.”Walaupun jeLutong memang sampah, biasalah, lawyer mana faham sains, tapi dia bercakap benar. Mungkin dia kurang cerdik untuk menerangkan. Ya, aku tak suka dia, tapi kebenaran lebih aku cintai!Aliff AhmadPengarah Ifcon TechnologyThe Drone & IT Specialistwww.ifcontech.com

Posted by Aliff Ahmad III on Wednesday, July 24, 2019

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.