#JUSTICEFORBELLA TIADA PEMILIK, TIADA NOMBOR AHLI!

#

Dalam perjalanan aku ke Johor Bahru, aku dihubungi oleh seorang artis sendu. Dia beriya-iya bertanya,

1. Siapa yang arrange perjumpaan itu?
Dia cerita yang dia ada bercakap dengan Tunku Besar, Tunku itu dan Tunku ini. Macam nak claim credit. Segala kerabat monarki itu kawan-kawan dia.

2. Dia tanya lagi, kenapa tak ajak M, tak ajak Z?
Dia pertikaikan keberadaan beberapa orang yang dia tidak kenali dalam rombongan tersebut. Walhal, merekalah yang arrange perjumpaan tersebut.

3. Dia bagitau yang dia nak team asal #JusticeForbella kena bersatu, jangan biar orang baru masuk masuk ambil kesempatan.
Ni lagi aku tak faham. Sejak bila team ni ada keahlian, kena sesama kita? Siapa “kita” tu? Walhal dia sendiri ghaib entah berapa lama. Bila TMJ bersuara baru dia muncul semula.

—-

Walhal aku dah panggil dia, aku seru dia, dia kata busy. Busy sampai level whatsapp tak reply, group tak respond. Kalau nak kira busy, aku pun busy. Since dia dah lost, aku consider dia dah tak minat dan larat la kot. Apa kau nak aku justify.

Semalam, dia memekak kata dia terasa hati, dia duduk bising pasal kena teamwork, dia bising pasal siapa Megat, siapa Fidi, siapa dan siapa. Dia macam nak claim credit.

“Kak, akak nak jadi muka depan ke, nak claim credit ke, nak terasa hati ke, even nak pecat aku pun boleh kak oi.”

Pendirian aku mudah, #JusticeForBella tiada team. Siapa yang sokong, dia komrad kami. Siapa yang hilang dalam perjuangan, aku panggil futur dalam perjuangan.

Tiada paksaan, tiada apa-apa guideline. Siapa nak merajuk, silakan. Siapa nak terasa hati silakan. Kalau betul dia ada network besar sangat, kenapalah kami kena involve. Dia setelkanlah dari awal!

Kata guru aku di Wakanda,
“Hanya mereka yang tidak ikhlas sahaja yang akan terasa hati dalam perjuangan yang mulia. Perjuangan yang mulia itu lahir dari hati yang ikhlas, mana mungkin boleh terasa hati?!”

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.