MASALAH EMOSI ATAU MASALAH PEMAHAMAN?

M

Kadang-kadang aku tergelak bila membaca komen-komen yang keluar tajuk dan melalut-melalut cerita penuh emosi. Walhal bukan itu direction aku.

Sebagai contoh, aku hanya cerita pasal dalam Islam yang sebenar, harta sepencarian tiada, cukup sudah dengan mut’ah sahaja. Tapi ada bangsa sentot meroyan.

Dia ceritalah pasal mantan dia tak bayar nafkah, taknak jumpa anak, taknak bayar mut’ah. Kalau bukan dia kawan dia. Dia ceritalah cerai jijik, minta mut’ah kita kata zalim.

Lagi, aku bagi contoh bukan wanita sahaja tak puas hati dengan mahkamah syariah, ada juga lelaki tak puas hati juga. Bangsa sentot datang komen lain pula.

Katanya kita kena tengok judgment tersebut, kena faham, hakim tak bodoh, hakim ada pengalaman, defenden tu menipu. Walhal, aku tak cerita pun pasal tu pun.

Terkekek-kekek aku baca diorang ni punya kegagalan dalam pemahaman. Ada yang aku sengaja cucuk-cucuk. Biar dia lagi meloncat. Nanti bila dia dah bersungguh-sungguh, aku akan block.

Aku memang suka block orang yang meroyan ni. Sebab aku tau dia suka baca tulisan aku. So, bila aku block, dia akan lagi meroyan dalam jiwa sebab dia nak baca apa aku tulis sebenarnya.

Aku faham biasa yang meroyan ni ada masalah dalam hidup. Terkahwin dengan lelaki loser, jadi mangsa lelaki loser, jadi janda kepada lelaki loser. Tapi jangan tunjuk sangat.

Jijik sangat perangai tu!

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.