Pandangan Bakal Chairman Tabung Haji Tanpa Gaji/Elaun dan driver. (Bahagian 1)

P

1. Tabung Haji (TH) adalah lubuk mana-mana politikus yang gagal mendapat tempat menjadi menteri dan menjadi chairman TH adalah impian mereka.

2. TH adalah entiti yang dikawal mereka yang mendapat wahyu untuk menguruskannya, board of directors and chairman adalah arahan dari wahyu.

3. Adalah amalan biasa di dalam GLC, sang chairman lebih berkuasa dari CEO dan CEO juga adalah lantikan melalui wahyu.

4. Selain kuasa, gaji mereka juga bukan calang-calang, mana mungkin mereka mengingkari pemberi wahyu kerana mereka sudah mengecapi kesenangan.

5. Nasib TH amat malang kerana Azeez Parpu berjaya mendapat tempat di TH. Azeez bukanlah orang yang terpelajar, mana mungkin dia faham tentang laporan kewangan. Dia juga dikenali sebagai kaki belit sebelum menjadi politikus dan memiliki degree scam dari universiti scam!

6. Disebabkan TH diterajui oleh scammer, apa yang si Azeez ini tahu hanyalah mencari lubang-lubang projek untuk dia cash out! Nanti gua akan cerita salah 1 projek yang gua sendiri terlibat dan ada maklumat tentangnya.

7. Lu orang masih ingat TH rugi beratus juta kerana membeli company scam yang bernama Silver Bird? Lu orang google jela. Disebabkan kepimpinan TH yang bebal atau memang mau cash out. Lu orang pilih lah!

8. Selain itu, berapa banyak subsidiary company TH yang melingkup. Kadang-kadang, gua terfikir apa banganglah diorang invest kat sini. Bila gua kenang chairman dia yang tak sekolah, gua pun berdoalah supaya tuhan turunkannya.

9. Lu orang pasti tau tentang Tabung Haji Heavy Engineering Berhad (THHE) yang melingkup dan merepek. Antara projek yang mereka dapat adalah membina kapal untuk Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang sehingga kini masih belum deliver kapalnya.

10. Untuk bahagian ini, gua simpulkan adalah kegagalan pelaburan TH adalah disebabkan pengurusan tertinggi yang tak sekolah, korup, penyamun dan parpu.

Disclaimer : Lu orang nak cakap apa, gua tak peduli. Gua takda gaji dan tak kutip ghanimah PRU 14.

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.