SCRUT AMINAHTUL MARDIAH!

S

(Peguam Siti Bainun, OKT kes adik Bella)

Beberapa hari lalu, ada rakan kasitau aku,
“Bro, gopren hang buat movie siot kat Netflix! Zahid Hamidi siap buat posting lagi!”

Aku bingkas bertanya,
“Gopren yang mana? Aku ni ramai gopren!”

Dia jawab,
“Yang cantik tulah, takkan yang gemok, pendek, takkan saiko tu gopren hang. Dia dah jadi sutrasara, bikin filem!”

Beberapa hari ini, aku sangat busy. Jadi segala update dunia aku tak perasan. Aku hanya berharap aku punya masa lebih 24 jam sehari.

Anyway, korang masih ingat Siti Bainun? Alah, yang terbabit dan disyaki terlibat dalam kes kecederaan adik Bella anak OKU down syndrome tu. Yang ada NGO nama Rumah Bonda dan rumah perlindungan Rumah Bonda tu. Ingat?

Dia ada lawyer yang cantik dan hebat. Nama dia Aminahtul Mardiah atau Minah. Orangnya cantik seindah namanya. Dah la cantik, hebat pula tu. Mana tak hebatnya Minah ni. Orang lain kalau kes melibatkan kanak-kanak dah kena reman, tapi Siti Bainun steady tak kena reman pun. Ini semua disebabkan kehebatan “gopren” aku, si Minah yang berjaya berhujah menewaskan pihak siasatan.

Yelah, Si Minah ni mantan pendakwa dan majistret kot. Bukan bishe-bishe. Selain daripada kes Bainun, dia juga seorang sutradara, bikin filem punya orang. Movie yang rakan aku kasitau tu namanya Frontliner. Pelakon-pelakon dalam tu top-top belaka. Ada Beto, Emma Maembong dan Ustaz Madi. Mesti modal besar tu!

Boleh baca pujian yang diterimanya di sini :
https://aksiz.com/202163060/

Ada kawan aku tanya, mana dia dapat duit buat movie? Dia cuci duit Zahid Hamidi ke? Yela, siap Zahid Hamidi buat posting dalam FB ucap tahniah dan suruh tonton. Bainun kan dikenali dalam industri politik sebagai “anak angkat” Zahid Hamidi dalam masa yang sama dia juga seakan “blood sister” kepada Minah. Mungkin sebab tulah ada orang bikin telahan sebegitu.

Memang diketahui umum, selain NGO, bikin movie juga adalah salah satu vanue mencuci duit yang digemari ramai pemilik black money. Yelah, banyak dealing cash, artis-artis dan crew-crew biasanya freelancer sahaja. Bayar cash, bayar tepi. Memang sedaplah buat cuci-cuci!

Tapi, untuk “gopren aku” Si Minah ni, jawapannya, TIDAK! Mustahil Minah nak cuci duit. Dia tu mantan majistret yang mengadili orang di mahkamah, dia mantan pendakwa yang telah mendakwa ramai orang jahat. Mustahil dia nak terlibat dengan aktiviti-aktiviti haram. Betul tak?

Lagipun aku dah SCRUT dia ni. Nak jadi gopren kan, mestilah kita SCRUT dulu. Meh aku nak kasitau korang yang buruk sangka dengan “gopren” aku tu. Betapa kaya dan steadynya dia.

[1] Syarikat D Alpha Legacy – Dengan menggunakan Interepo (www.interepo.com), aku dapati, dia ni single director company tersebut. Dia pegang 60% share company, dengan paid up RM1 juta! Guys, company baru buka-buka dah paid up 1m! Bukan kaleng-kaleng ni. Yang paling best, terus bikin movie. Siapa yang involve dengan industri ini memang fahamlah betapa mahal kos pembikinan filem. Aset + earnings dia, korang check sendirilah. Memang steady!

Mana dia dapat duit sebanyak tu? Jom aku terangkan.

[2] Syarikat Jero Global – Dengan menggunakan system SCRUT Analytica, Minah ialah pengurus dalam SSM syarikat ini. Syarikat ini kalau korang Google, ia adalah syarikat yang terlibat dengan import dan export wholesale arak. Dalam syarikat tersebut, pernah ada individu bernama Isa Endot. Datuk Isa Endot ini bekas pengarah kastam KL yang pernah dituduh di mahkamah oleh SPRM kerana rasuah penyeludupan arak dan rokok.

Tak cukup kaya lagi? Takpa. Aku sambung lagi.

[3] Minah ialah peguam kepada kes judi online dari China yang dikaitkan dengan sendikit Macau Scam katanya. Takkan kes high profile macam ni diorang bayar murah-murah kan? Kan gang ni tak bersalah? Addy Kana pun dah dibebaskan. Diorang semua orang baik-baik kan? Good job my girl!

Nah lagi 1 kes high profile.

[4] Kes CBT WRP yang melibatkan kerugian RM130 juta pun “gopren” aku si Minah ni juga yang handle. So, faham-fahamlah fee untuk kes macam ni berapa.

Dahlah, cukuplah aku senaraikan kehebatan-kehebatan “gopren” aku ni. Jadi korang jangan tuduh dia macam-macam. Dia takda laki or boipren kerja Petronas payung elaun hidup dia macam sesetengah orang main Facebook. Aku tak rasa dia hidup dengan duit NGO. Dia ada kerjaya yang baik. Dia steady beb!

[5] Kes Bainun pun, takkan dia tak bagi apa-apa. Siap hire lawyer tua tapi junior jadi propagandis untuk memekak dalam Facebook. Takkan free kot kerja memekak tu? Lawyer bertauliah tu level suami sendiri pun dia maki tau. Takkan murah.

Begitulah..

Jadi korang jangan tuduh macam-macam dekat “gopren” aku yang ni. Aku pasti, dia tak terlibat dengan kerja-kerja haram orang jahat, gang cuci duit dan ahli politik. Duit dia buat movie tu duit bersih, halalan dan tayyiban. Aku pasti kalau Lembaga datang kacau pun, dia mesti steady. Tak percaya, mohon Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia siasat!

Untuk pengetahuan korang, lawyer ni biasanya sorok duit lari cukai dalam dalam disbursement account atau client account untuk lari cukai. Tapi, aku percaya, tidak bagi peguam seperti Aminahtul Mardiah. Dia sama macam aku. Ada integriti tinggi dan dignity diri. Bukan macam sesetengah peguam bertauliah, maki hamun suami dalam media sosial sampai anak sendiri pun taknak kat dia. Nauzubillah..

Minah ni bersih, cekap dan amanah. Cantik, berilmu dan beriman. Bahkan menyayangi anak kecil dan mustahil mendera. Siapa yang belum menonton filem Frontliner, silalah tonton. Aku tak tonton, sebab sampai hari ni aku cekal takda account Netflix lagi! Tunggu keluar RTM nanti, aku tengoklah macam Sembilu..

Kalau kita tak bersetuju dengan dia pun, kita kritik hasil kerja dia. Jangan tuduh dan fitnah dia. Maaf gang, kali ini saya pertahankan “cinta hati” saya kerana kebenaran. Demi Allah, dia tak bayar saya elaun untuk saya membetulkan prasangka tentang dia. Dia buat kerja dia. Kita buat kerja kita. Ibarat kata P. Ramli,

“Kekanda di medan perang, adinda di medan seni. Sama-sama berjuang, sama-sama berbakti, untuk ibu pertiwi..”

Kan?

😜

#JusticeForBella
#Justice4Bella
#LoveAminatul

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.