2 JENIS LEBAI

2

Aku ada kenalan yang duduk kelas corot, taktau nak pergi mana, so mak ayah hantar pondok, hantar belajar agama ke negara arab.

Balik-balik la ni jadi ustaz, jadi tok guru. Jual air liur. Ajar benda-benda merepek, tunggang dan jual agama. Jual air jampi, ayam jampi.

Aku juga ada kawan yang memang pandai, top student, straight A’s, dia boleh nak jadi doktor, engineer atau akauntan. Tetapi dia pilih jadi ustaz.

Dia balik/tamat daripada tempat pengajian, dia tak ajak orang ikut dia, tak ajak orang ikut tok guru dia, tapi dia ajak orang ikut Nabi SAW, para sahabat, dan para imam dan ulama’ yang muktabar. Mengajak orang berkenalan kitab-kitab muktabar.

Jenis ni tak ramai. Biasanya jenis ni tak jual air liur, tak jual agama, dan hanya mengajar untuk memandaikan umat. Mendekatkan masyarakat dengan Quran dan Sunnah. Juga mengenalkan masyarakat dengan para ulama’ dan imam yang muktabar.

Korang ada kawan atau kenalan lebai jenis mana?

Akhir kata, falsimpanglahhh!!!!

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.