“ADIK BERADIK DIORANG PANDAI-PANDAI..” – MAT SYIAH JADIAN..

Aku cukup boring argument macam ni. Sebab aku bukan kisah pasal ni sangat. Marilah aku explain kenapa. Mungkin Mat Syiah Jadian ini tidak faham dunia akademia. Itu sebab dia minat agama yang tibai belakang dia dan halalkan mutaah dengan adik beradik perempuan dia.

Bagi orang sains, PhD dalam business, admin, management dan non-science ni, diorang tak pernah kisah dan hairan pun. Mungkin bagi orang yang lemah IQ, asal ada title “Dr.” sahaja dah kira hebat. Orang camni yang Azizan Osman suka. Lepas tu, lepasan institusi mana pun aku ambik kira. Maszlee Malik al-Apami pun ada PhD..

Doktor perubatan? Alahai. Bersepah kawan-kawan aku doktor. Adik aku pun doktor pakar. Gopren-gopren aku pun doktor pakar. Kakak-kakak aku pun doktor pakar. Apa yang nak dibanggakan? Biasa je. Kawan aku SPM bawah aku pun jadi doktor.

Secara akademik, aku hanya boleh kata seseorang itu hebat apabila dia dapat nobel prize, solve unsolved math, buat new significant finding, develope 3T’s product, dan produce banyak Q1 paper yang banyak citation.

Sekatat ada sijil tu. Pada aku biasa je. Mat Syiah Jadian boleh la kot nak impress sebab dia mana faham academia itu apa. Dengar ada PhD je dah inzal. Dah macam gaduh budak-budak, abang aku ada PhD, akak aku ada master, angah aku ada diploma.

Sekarang ini, kalau adik beradik kau ada nobel prize sekalipun, tapi kau jadi penghina Nabi SAW diorang diamkan. Maka, itulah yang Acik kasitau..

“Mereka semua itu tidak normal (abnormal)..”

Kalau dunia itu diukur dengan kelulusan akademik, ramai lagi orang terer. Kalau dunia ini diukur dengan kekayaan, ramai lagi orang kaya. Itu sebab agama mengukur manusia dengan iman dan taqwa.

Cuma aku taktaulah, iman dan taqwa itu wujud dalam diri penyokong penghina Nabi SAW ke tak.. Kan?

😜

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.