ANAK KECIL MAIN API.. BUMI DIPIJAK MILIK ORANG..

A

Semalam ada sahabat minta aku SCRUT 2 company yang telah merosakkan air terjun yang diorang biasa bermandi manda di Perak.

Kawasan tersebut telah rosak dan tercemar dek kerana aktiviti penerokaan dan pembalakan.
1. Kemuncak Kinta Sdn. Bhd.
2. IG Quarry Sdn. Bhd.

Berdasarkan carian melalui Interepo di www.interepo.com, aku mendapati Kemuncak Kita adalah syarikat kuari yang dimiliki secara majoriti oleh keluarga Chung.

Manakala IQ Quarry pula syarikat dari Penang, dilihat seolah-oleh konsortium proksi atau spv company yang dimiliki oleh beberapa syarikat lain dan seorang individu. Korang tolong SCRUT 3 company ni siapa punya.

1. INTER GREAT RESOURCES SDN. BHD.(861491-W)
2. YTF HOLDINGS SDN. BHD.(1341001-V)
3. DCD CAPITAL SDN. BHD. (1221516-X)

Pengarah-pengarah IQ Quarry pula macam bukan orang Perak. Orang Perak tak pandai main kuari ke? Eh, siapa ada bukan warganegara lagi kan?

——

Aku taktau sama ada mereka ada lesen ke tak. Rasanya ada. Cuma aku ternampak ada beberapa nama Melayu yang berbangsa Raja. Entahlah, aku dengar orang Perak ni pandai-pandai, sebab sultan depa ada PhD, suka membaca.

Korang boleh cross check data dan fakta yang aku sediakan di bawah hasil dari semakan aku.

Wallahu’alam..

😉

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.