JOM BUNUH VIRUS COVID-19!

J

Kes positif jangkitan Covid-19 makin lama makin bertambah. Masuk tiga angka pulak. Merisaukan betul ye dak? Rakyat makin panik. Ye lah kita berperang dengan benda tak nampak.

Kalau yang tak nampak tu mahluk halus boleh la nak baca ayat apa-apa. Baca ruqyah sikit je kan. Ini Covid-19 kot. Bukan boleh bawak main.

Dengan PKP 2.0 pulak dah datang jengah, rakyat mula runsing lagi perut-perut yang perlu diisi. Nak tak nak kena keluar rumah kerja, Lagi mudah juga nak terdedah dengan virus ni.

Kalau engko pergi mana-mana mula dah segala jenis benda alah yang boleh disinfect orang beli. Pergilah bahagian disinfectant aku jamin dah mula kosong.

Hatta sekarang ni aku dengar orang jual air kosong dalam botol siap kata boleh bunuh Covid-19 pun orang sanggup beli.

Masa terdesak semua orang sanggup beli dan percaya. Macam haram betul yang ambil kesempatan dalam kesempitan ni.

Aku nak tanya sikit, macam mana korang disinfect rumah? Kereta? Pejabat? Sekadar lap dengan disinfectant je ke? Kau rasa cukup ke?

Kau rasa kena ke setiap ceruk tempat yang ada tu? Kita ni kadang cubalah jadi cermat macam mana pun mesti ada bahagian akan terlepas jugak. Manusia kan.

Meh sini aku ajar cara aku disinfect. Aku pakai airbourne disinfection. Buat aku rasa lagi confident nak pergi kerja, rumah pun bebas tanpa virus.

Dia bunuh segala kuman dan virus yang ada dalam udara. Dekat segala tempat yang kau sendiri tak tercapai dek tangan, dek akal pun mungkin.

Airbourne disinfection ni biasa hospital pakai untuk ICU, CCU dengan bilik pembedahan. Lagi-lagi lepas discaj patient yang positif MRSA, MRO, MDRO (kuman).

Baru diorang bawa masuk patient baru. Tau sebab apa? Sebab tak nak ada cross infection atau contimination.

Kalau korang jenis macam aku, nak barang yang yakin asal usulnya. Hospital grade lagi melibatkan disinfectant ni, boleh klik sini beli..

https://ifmal.com/…/ndp-air-total-green-ce-airborne…/…

Cara guna dia senang, buka kipas dan aircond sebab nak biarkan circulation disinfectant ni lebih meluas. Biarkan dalam 30 – 60 minit.

Jangan buka tingkap atau pintu. Lepas spray baru bukak kejap tingkap dengan pintu biar ada pengaliran udara tu.

InsyaAllah selamat semuanya!

https://web.facebook.com/aliff.ahmad.754/posts/413882679878917

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.