KAU RINDU MAK KAU?

K

Dah berapa minggu aku tak singgah rumah mak aku. Selalunya malam 1 Ramadhan atau 2 Ramadan, aku mesti singgah. Disebabkan PKP kali ini, aku tak boleh ke rumah mak aku.

Jadi, sebagai anak yang baik, yang sentiasa percaya kejayaan selama ini disebabkan doa maknya, tak boleh jumpa mak aku kali ni. Aku hadiahkan beberapa barang “baik” dari Ifmal.

1. Kurma Ajwah Madinah
2. Kurma Safawi Madinah
3. Kurma Medjoul Palestina
4. Sekotak mask
5. Sebotol hand sanitizer
6. Berocca Perfomance

Semuanya aku dapatkan dari https://ifmal.com/?irt=1758.

Nak bagi hadiah dekat mak, mesti kasi yang top range, high end, paling padu, dan paling power. Itu prinsip aku. Walaupun dia dah tua, tak minta pun semua tu.

Korang hantar apa kat mak korang? Share sikit, kasi idea sini. Jangan korang asyik nak buat charity sampai lupakan mak korang yang lahirkan korang. Jangan asyik bergomol dengan bini/laki, sampai nak payung mak korang barang “baik” pun tak sanggup!

Ingat, kau boleh ada ramai bini, tapi kau tak boleh ada ramai mak yang lahirkan kau!

Nabi SAW bersabda:

إِذَا أَعْطَى اللهُ أَحَدَكُمْ خَيْرًا فَلْيَبْدَأْ بِنَفْسِهِ وَأَهْلِ بَيْتِهِ

Maksudnya: “Apabila Allah SWT memberikan seseorang kebaikan (kelebihan dari sudut harta) maka mulakanlah dengan dirinya dan juga ahli keluarganya.”

[Riwayat Muslim (1822)]

Imam Ibn al-Munzir telah menyatakan bahawa telah berlaku ijma’ (konsensus) di atas kewajipan diambil sebahagian daripada harta atau pendapatan anak untuk dinafkahkan kepada ibubapa yang tidak mempunyai pendapatan atau harta.

[Lihat: al-Mawsu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 74/41]

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.