KISAH UNGKA DAN GORILA 3.0

K

(Dokumentari primat Wakanda)

Suatu hari ungka yang suka buat bising tapi tin kosong nak masuk pertandingan menyanyi peringkat parlimen Wakanda. Ungka ini miskin dan pemalas. Hari-hari kerjanya memekak sebagai ungka upahan.

Bini dia, kera betina yang cuba jadi poser doktor telah kantoi ada kes jenayah menyebabkan 5 ekor anak kera sumbang mati lemas. Ada yang lemas dalam kolam, ada yang lemas songsang, ada yang lemas kerana bernafas dalam lumpur.

Pertandingan menyanyi itu menggunakan method undian macam afundi. Jadi dia perlukan penyokong. Untuk membeli penyokong dari, dia melalui hamster busuk approach gorila gemok. Syarat gorila mudah, hanya perlu mengawan dengan dia dan support dia membuli primat-primat lain yang lemah.

Selepas mengawan, ungka terus bertenaga, hari-hari dia menyanyi. Dalam pertandingan dan luar pertandingan. Lagu yang dia nyanyi adalah lagu terkenal dalam kawanan ungka iaitu, Cinta Antara Primat. Malangnya, walaupun ungka dah beli penyokong monyet-monyet dari negara Uganda Tenggara. Ungka tetap kalah.

Kalah bukan kalah biasa. Kalah corot. Tak sampi 1% pun undian dia terima. Yang sokong dia siapa? Yang spisis-spisis primat yang ada masalah otak. Masalah rohani, gangster monyet yang tak sekolah, dan monyet-monyet penunggang agama.

Ungka yang kecewa terpaksa meneruskan hidup bersama gorila. Bini ungka, si kera pun terpaksa redha bermadu dengan gorila kerana sesuap nasi. Kera memamg dikenali sebagai spisis yang tidak punya maruah. Yela, dia telah menipu ramai kera yang lain di kampung dulu demi kemewahan hidup.

Di akhir dokumentari, si ungka rupanya pengidap sawan babi rupanya telah hilang deria bau dan deria hati. Itu sebab dia rela berkawan rapat dengan hamster busuk dan mengawan dengan gorila gemuk yang ada kes jenayah.

Pengajaran dalam dokumentari ini adalah kalau sakit, jumpa doktor bukan antivaks. Kalau nak beranak jumpa pakar o&g bukan poser doktor. Kalau nak berjaya dalam hidup, kerja dan berusaha. Bukan jadi anjing dibela syaitan.

😉

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.