LARANGAN BERTEMAN DENGAN ORANG BUSUK DAN BURUK AKHLAK..

L

Ahli hadis tidak akan mendekatkan diri dengan ahli hadas. Kerana bau ahli hadas akan menyebabkan ahli hadis pun menjadi ahli hadas.

Kebusukan bau ahlul hadas mempu membuatkan ahli hadis terlupa sebuah hadis yang popular yang melarang kita bersahabat dengan orang perangai busuk.

مَثَلُ الجَلِيسِ الصَّالِحِ وَالسَّوْءِ، كَحَامِلِ المِسْكِ وَنَافِخِ الكِيرِ، فَحَامِلُ المِسْكِ: إِمَّا أَنْ يُحْذِيَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَبْتَاعَ مِنْهُ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ مِنْهُ رِيحًا طَيِّبَةً، وَنَافِخُ الكِيرِ: إِمَّا أَنْ يُحْرِقَ ثِيَابَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ رِيحًا خَبِيثَةً

“Perumpamaan teman yang baik dan teman yang buruk adalah seperti seorang penjual minyak wangi dan seorang tukang besi. Adapun, penjual minyak wangi akan memberi kamu (minyak wangi tersebut), atau kamu membeli daripadanya, atau kamu mendapat bau yang harum daripadanya. Sedangkan tukang besi pula, akan membakar bajumu dan juga kamu mendapatkan bau yang busuk.” [Riwayat al-Bukhari (5534) dan Muslim (2628)]

Mohamed Ali ini juga telah menyebarkan idea kesesatan tentang dajjal boleh jadi cair macam venom, menyerap ke badan manusia dan boleh bertukar host. Yang terbaru pula, dia mengisytihar yang Bin Hashem adalah al-Mahdi yang dinantikan.

Screenshot di bawah adalah akhlak sahabat ahlul hadis apabila Ustaz Fikri ditimpa musibah.

Nota kaki : Ustaz Fikri sudah sakit sebelum covid datang. Orang lama semua tahu yang Ustaz Fikri memang ada kencing manis lama dah.

Cuma aku tertanya-tanya, ahlul hadis semisal Abdullah Ibnu Mubarak nak berteman ke dengan orang seperti ini?

ps : Ahlul hadis ialah orang yang mengamalkan hadis dan walk the talk dengan hadis. Mereka mencari kebenaran. Hanya ahlul hadas yang cuba justify perbuatannya mengikut nafsu dan mencari PEMBENARAN bukan KEBENARAN.

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.