PEMBIAYAAN PERIBADI – KENAPA PAYOUT JADI KURANG?

P

Kau pinjam RM100,000, lulus RM100,000. Tapi yang didepositkan hanya RM90,000? Kenapa? Mana pergi lagi RM10,000?

Ha, meh sini aku nak cerita sikit..

Sebagai pemilik syarikat IT, kolaborasi membangunkan aplikasi dan software dengan pelbagai industri menjadikan kami cakna dan punya ilmu dalam banyak bidang. Kami pernah membangunkan sistem kerajaan, menjadikan kami faham flow dan sistem mereka. Kami juga pernah membangunkan sistem untuk industri perkapalan, maka jangan pelik bila aku sembang bab perkapalan nanti. Banyak lagi sebenarnya. Aku selalu bagitahu dekat kawan-kawan rapat aku,

“I was cursed with lots of information and knowlegde..”

—-

Anyway, biar aku cerita bagaimana aku boleh terjebak dengan dunia finance pula. Dalam perjalanan hidup ini, tuhan telah susun atur takdir kau dengan baik. Kita merancang, Allah merancang. Perancangan Allah itu pasti. Sebagai anak muda yang berjuang melawan kapitalis jahat dan seorang pendakwah teknologi blockhain, bank tidak sepatutnya menjadi kawan.

Tapi itulah, perancangan Allah itu pasti. Aku telah ditakdirkan berkenalan dengan seorang sahabat yang lebih berusia, penuh wisdom, berpengalaman dalam industri perbankan hampir 40 tahun. Beliau jugalah yang sentiasa guide aku dalam bidang finance. Beliau ibarat ayatolla finance kami. Beliau juga sangat menyokong idea-ideal gila kami sebagai orang muda. Jadi, korang jangan pelik dengan pengetahuan dan pengalaman aku dalam industri finance.

Beliau telah mengajak aku untuk berkolaborasi bagi membangunkan aplikasi financial pertama di Malaysia untuk permohonan personal financing. Nampak macam senang, rupanya macam-macam di belakangnya. Aku diheret meeting dengan bank, ke hulu dan hilir untuk faham sistem dan falsafah di sebalik business ini. Disebabkan ia patuh syariah, aku terpaksalah godek-godek balik kosep wakalah dan bay al ‘innah.

Sistem ini memberikan pembiayaan kepada penjawat awam dengan kadar yang sangat rendah dengan payout yang paling tinggi. Aku hanya terlibat dalam pembiayaan patuh syariah untuk penjawat awam sahaja. Kerana IDSB (Idestinasi) mempunyai code untuk memotong gaji penjawat awam at source.

Dalam terma syariah, pinjaman tidak wujud, ia dipanggil pembiayaan. Financing, not loan. Kadar keuntungan, bukan interest rate. Kalau ada yang nak berdebat secara terbuka tentang hal ini, aku ok je untuk open floor sebab aku dah habis kaji. Untuk mereka yang kata sama dengan conventional atau haram. Semoga korang dapat hidayah dan terus mengkaji.

Kenapa aku bersetuju terlibat dengan industri ini?

Sistem dan agenda IDSB hendak membantu masyarakat. Ia patuh syariah dan berusaha memutuskan rantaian kapitalis jahat. Selama ini, industri ini menjadi kotor kerana peranan orang tengah. Ulat-ulat dan ejen-ejen haram biasanya nak makan lebih, atas sebab itu payout menjadi berkurangan. Bank-bank besar pula memberikan payout hanya 90%-94%. Rate pula tidak flat rate, ada drama dan gimik. Koperasi-koperasi pula payout sampai 70% dengan rate sampai 6-7%. Apa sebab? Ejen mau 10% komisen ma katanya!

Sistem yang kami bangunkan ini adalah kolaborasi dengan RHB Islamik. RHB dimiliki oleh KWAP dan KWSP majoritinya. Menolong RHB ibarat menolong KWAP dan KWSP. Walaupun aku ada sikit-sikit tak puas hati dengan RHB ni, tapi tidaklah menjadi isu untuk kami berkolaborasi.

Pembiayaan RHB Islamik dan IDSB ini telah dimulakan dengan agenda kepuasan kepada client (penjawat awam) dengan payout yang tinggi dan rate yang rendah tanpa drama. Sebab itu payout kami sangat tinggi 98%, 2% yang kurang itu bayar takaful! Rate pula tidak floating, flat rate. So, no drama dan no gimmick!

Mereka juga membenarkan kami merakyatkan industri ini dengan cara kami. Nanti aku ceritalah bila ada masa. Ada peluang untuk korang berniaga sikit.

—-

Jadi persoalan kenapa payout jadi rendah? Lulus RM100k dapat RM90k je?

Kerana nak cover bayar komisen ejen dan broker!

Tapi, RHB-IDSB, jika lulus RM100k, dapat RM98k. RM2k yang kurang itu dibayar takaful. Jadi apa-apa, pembiayaan itu akan dicover oleh takaful.

Steady!

—-

Buat penjawat awam yang mencari pembiayaan peribadi tanpa melalui ejen atau orang tengah, mana tau segan nak tunjuk payslip dan bank statement, korang boleh lakukan sendiri. Ada rebate 2% menanti korang, menjadikan payout 100%, lulus RM100k dapat RM100k kalau korang buat submission sendiri secara online hanya melalui link di bawah :

https://idsb.my?ref=Kg8mo

https://idsb.my?ref=Kg8mo

https://idsb.my?ref=Kg8mo

—-

Untuk informasi lanjut, sila rujuk :

https://m.facebook.com/IDestinasi/

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.