PERANG DI UKRAINE – APA YANG KITA PATUT BELAJAR?

P

1. Ketegasan Putin
Putin dilihat sangat tegas dalam memastikan keselamatan dan kedaulatan negaranya, Rusia. Putin terpaksa menyerang Ukraine kerana Ukraine nak masuk NATO. Ukraine juga telah memohon untuk mengadakan projek senjata nuklear.

USA melalui NATO mempunyai lebih 1000 pengkalan tentera di luar USA. Mereka telah menyerang lebih daripada 3 negara selepas tamat perang dingin.

Mereka telah menyerang/menjajah Iraq, Afghanistan, Somalia, Libya dan Syiria. Mereka juga telah membunuh lebih daripada 1 juta orang awam.

2. Pilih pemimpin yang kuat dan amanah.
Jika korang di tempat Putin, apakah langkah yang korang akan lakukan apabila sempadan negara korang telah menjadi ancaman kepada keselamatan negara korang?

Korang akan diam atau pastikan jiran korang tunduk dan tidak jadi talibarut musuh negara korang?

3. Keadilan barat adalah drama sejagat.
Ketika Israel melanyak Palestin. USA menjajah Iraq dan Afghanistan. China masuk Eastern Turkistan dan menindas kaum Uyghur. Tiada bantahan? Sanction?

Masih ingat Azizulhasni diberi amaran kerana menulis S.A.V.E G.A.Z.A ketika di olimpik sebelum ini. Ozil digam kerana membantah pendudukan China di Eastern Turkistan. Alasannya no politic in sport.

Tapi, Russia diban FIFA, FIA dan banyak lagi. Kenapa?

Sekadar curah apa yang terfikir dalam konflik perang Russian-Ukraine. Cuma presiden Ukraine ni pelawak. Cuba korang bayangkan Harith Iskandar jadi pm Malaysia. Apa akan jadi?

😉

https://www.facebook.com/aLiph.My/videos/343679511024877

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.