PSIKOLOGI BILA SUDAH TERSONTOT DAN TERKANTOI

P

Kebiasaannya bila seseorang itu sedang atau telah tersontot, sudah terkantoi scam dan agenda dia selama ni.

Ada 4 perkara yang biasa mereka buat..
1. Tunjuk berani. Ajak jumpa. Ajak berdepan. Ajak bergaduh. Ajak bertumbuk. Dah sedia nak hadap polis dan tindakan undang-undang.
2. Tunggang cerita family, mak dan ayah yang sudah tua, anak-anak dan buat cerita sedih. Letaklah gambar anak-anak atau keluarga.
3. Tunggang agama. Letaklah gambar dengan sejadah. Kenangan di Mekah dan di Madinah. Bertemu lebai itu dan ini. Ayat-ayat Quran dan hadis didendangkan.
4. Tunjuk kerja amal dia telah diganggu. Konon ramai orang sedang mencari dia. Mohon pertolongan dekat dia. Buat ayat sedih.

Kalau korang survey-survey memang itulah biasa mereka yang sudah tiada hujah akan lakukan. Ebit Lew, Sham Si Rashid, Syed Azmi, Azizan Osman, Boy Iman, Uncle Kentang, Ustaz Norsham dan Tok Belagak.

Posting di bawah ini pun jika benar sekalipun, boleh pass terus no telefon orang yang minta bantuan itu terus. Kenapa perlu contact dia lagi, sedang dia sendiri ada masalah integriti dan NGO dia tidak beraudit!

Kalau orang itu dah mengaku dia seorang scammer pun ada orang masih nak sokong dan sayang. Memang masyarakat ini ada yang sakit.

Alangkah lucunya negeri ini!

😛

Tertinggal bass click #ItikSontot untuk baca isu berkaitan..

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.