SAKIT MENTAL – APA SEBENARNYA BERLAKU? BAGAIMANA RAWATAN YANG SEPATUTNYA?

S

Seringkali orang tanya aku tentang hal perubatan, cukai dan undang-undang. Aku ni bukan doktor, bukan akauntan, dan bukan peguam. Aku hanyalah rakyat marhaen yang berkereta Axia Kompang.

Cumanya walaupun aku tidak berpelajaran tinggi, tidak kaya, dan tidak punya kereta bargaya. Tapi aku hormat isteri-isteri aku, mereka tidak dimaki hamun di dalam media sosial, tidak diaibkan dan tidak dimalukan untuk aku mendapat follower ramai.

Dalam masa yang sama, aku juga tidak pernah barang sekali pun menceritakan tentang keburukan ayah-ayah mentua aku dan keluarga mentua-mentua aku. Memanglah mereka baik-baik. Tapi kalau ada hal pun, aku takkan cerita di media sosial. Kisah keluarga bukanlah tatapan umum. Unless kau nak jadi hamster atau rabbit.

Begitu juga aku tidak berkawan dengan mereka-mereka yang sentiasa mencari perhatian dengan membuka cerita-cerita di dalam kain keluarga sendiri dan mereka-mereka yang tidak ada rasa simpati dan empati terhadap anak-anak OKU.

Begitulah aku. Insan marhaen yang tidak punya apa-apa. Taktaulah korang. Ada orang kata dekat aku, yang mereka-mereka yang bersifat seperti haiwan itu biasanya ada sakit. Ada sakit mental. Ada sakit urat otak dan saraf jiwa. Betul ke?

Baiklah. Mari kita tanya doktor kita hari ini! Nah, sila dengar jawapan doktor kami. Kita bukan pakar atau ahli bidang perubatan, kita tanya ahli yang betul. Jangan tanya pasal perubatan dekat jurutera. Tanya pasal sains dan biologi dekat peguam. Tanya pasal blockhain dekat lebai. Hanyut nanti!

Anyway, buat orang Ipoh, jangan lupakan Klinik Waqfeya ada untuk anda. Sakit-sakit badan pun kita rawat, sakit otak dan mental pun kita tolong setelkan. InsyaAllah. Tapi kalau kau dah pilih nak jadi haiwan, kau jangan datang klinik ni. Kau pergi klinik veterinar.

Nanti kalau ada rezeki, aku nak buka klinik haiwan pula. Bukan untuk haiwan saja, untuk orang perangai macam haiwan pun boleh dapat rawatan. Ivermectin haiwan kita kasi siap. Mungkin aku cari pakar rabbit dan hamster since ramai kawan-kawan aku bela rabbit dan hamster sekarang.

Harap diorang tak buat perangai f3tish macam rabbit dan hamster.

#ipohmali
#covid_19

https://www.facebook.com/aLiph.My/videos/707306493584681

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.