ST ROSYAM MART

S

ST ROSYAM MART – 10% sahaja milik Rosyam, adakah ia milik Bumiputera Melayu Muslim?

Rasanya ramai dah tahu ST Rosyam ni 90% dimiliki oleh gergasi bahan mentah Sri Ternak dan 10% milik Rosyam. Secara teori, ia bukan milik Bumiputera Melayu Muslim kerana Rosyam tidak memiliki majoriti pegangan.

Pandangan aku mudah. Aku tak rasa Rosyam keluarkan modal apa pun. Aku rasa 10% itu lebih kepada token guna nama Rosyam as marketing and advertising tools. Aku juga tak rasa Rosyam involve in management and operation. In term of control pun, Sri Ternak adalah supplier. Siapa boleh lawan?

Pada aku, rezeki Rosyam lah taikun tu nak offer 10% dengan maybe ada elaun bulanan. Kalau kau dapat offer macam tu pun kau akan kutip juga betul tak? Aku rasa Rosyam bijaklah menjual nama dia untuk deal sebegini. Kau boleh buat apa-apa justification, tapi nampak Sri Ternak dan Rosyam memang telus.

Boleh saja mereka buat 90% kepada Rosyam dan 10% kepada Sri Ternak dengan side agreement yang sebaliknya. Ini biasa dibuat oleh syarikat-syarikat proksi non-bumi dan alibaba. Tetapi mereka tidak lakukan begitu.

Mungkin kerana bisnes ini tak perlu memproksikan Melayu untuk dapatkan lesen atau nak kejar projek/tender untuk bumiputera sahaja. Jika perlu, aku rasa pasti mereka akan buat syarikat tersebut jadi syarikat berstatus bumiputera.

Jadi walaupun nama Rosyam terpampang megah, ia milik Sri Ternak 9

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.