TIDAK BOSSUSU.. AKU AKAN BERKATA KEPADA ANAK-ANAKKU BEGINI..

T

Wahai anak-anakku,
ketahuilah mencari kebenaran itu wajib, menerima kebenaran juga wajib, dan menyampaikan kebenaran itu wajib.

Wahai anak-anakku,
jangan takut untuk berkata benar, jangan tumpas dimaki para juhala, jangan lari dari kebenaran.

Merdekalah wahai anak-anakku, merdekakan minda, merdekakan akal, merdekakan jiwa dan merdekakan poket.

Terus teguh berprinsip, jangan mendongak bila dipuji, jangan menunduk bila dikeji. Ingat pesan orang tua-tua di Wakanda,

‘Jangan jadi manusia yang disayangi, jadilah manusia yang diperlukan.’

Anak-anakku,
Suatu hari nanti, mungkin kalian ada yang akan terpijak rezeki tergolek, bekerja dengan orang, diambil dan ditunggang. Jangan malu mengaku kau ditunggang walaupun yang menunggang itu Ah Chong.

Katakan kepada dunia,
“Aku hanya bekerja, makan gaji, dapat token share 0.3%. Jangan beli sebab saya ibnu Aliff, beli product syarikat saya sebab kualiti dan integritinya.”

Berazamlah dalam jiwa dan sanubari kalian, kalian akan membina sendiri empayar, bukan sekadar menempel dan diperguna.

Wahai anak-anakku,
Apabila ada manusia memberitahu tentang kebenaran, tunduklah kalian di atas kebenaran itu. Ketahuilah itulah teguran dari tuhan, kebenaran itu tidak manis, pahit sekali, tapi itulah ubat di saat ego dan sombong telah menguasai jiwa kalian.

Jangan sesekali kalian divert issue, membina persepsi buruk terhadap kebenaran yang disampaikan. Ucapkanlah terima kasih dan senyumlah seindah suria tanda syukur dan insaf.

Ketahuilah anak-anakku sekalian,
Dunia ini tidak akan sempurna tanpa drama dan babak sarkis. Tahan diri kalian dari jadi badut, hiduplah dengan fakta, gigit dengan gigi geraham mazhab #EvidenceBased yang aku ajar ini. Tanam dalam-dalam #MindaSkeptikal yang aku asuh kalian selama ini.

Jangan takut, jangan bacul dan jangan mengalah. Buka minda dan besarkan jiwa, sesungguhnya tuhan bersama dengan kebenaran..

😉

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.