PenulisAdmin

DARI SENYUMAN KE KEMURUNGAN

D

Baru tadi kami dah menyelesaikan ai trader kami yang boleh dianggap machine duit tanpa human inteference. Aku dan Nik Izwan Kamel tersenyum. Nik kata, “Dah boleh buat parti politik lepas ni.” Tiba-tiba dapat mesej dari seorang sahabat yang terlalu banyak membantu kami. Dia meminta bantuan kewangan. Amountnya bukan sedikit. Dulu dia sangat percayakan kami, mintalah berapa pun, dia akan bagi...

NGO EBIT LEW AUDIT KE TIDAK?

N

Banyak gila soalan dan permintaan yang aku terima untuk SCRUT NGO Pertubuhan Kasih Umat Malaysia (Kasih Umat) yang diterajui boleh Ebit Lew. Untuk berlaku adil, aku telah melakukan semakan since Nadir dari Cinta Gaza telah melakukan townhall untuk menerangkan kedudukan kewangan NGO Cinta Gaza. Seperti yang korang kenal aku. Aku tak berapa setuju dan tak percaya internal audit sangat. Aku harap...

RUPANYA BUKAN 30% DIBENARKAN, JADI BERAPA SEBENAR?

R

Anyway, thanks buat yang terus bertanya. Alhamdulillah. Cerita 30% ini aku dengar dari aku sekolah lagi masa involve dengan NGO dan Yayasan. Tanyalah orang NGO dan Yayasan. Ia ibarat sudah maaruf. Walaupun tidak bertulis. Cuma beberapa tahun lalu, seorang bekas pegawai BNM, yang ada dalam sebuah yayasan menyebut yang BNM hanya allow 30% maximum untuk management fee diikuti dengan beberapa orang...

PETISYEN UNTUK PERJUANGAN JUSTICE FOR BELLA

P

Jangan lupa si pendera Bella masih tersenyum riang di luar sana. Jangan lupa si pendera Bella terlepas dari direman polis.Jangan lupa si pendera bukan sekadar mendera Bella, tetapi juga mendera penghuni di Rumah Bonda. Jangan lupa! Jangan lupa! Jangan lupa! Untuk menunjukkan sokongan anda kepasa Bella, mohon sign petisyen ini. <- sini! Siapa yang dah terlupa, mohon tonton video di bawah ini...

KENAPA KENA ADA PIHAK YANG BANGKIT WALAUPUN DIA BUKAN MANGSA?

K

Sebab mangsa takut. Takut dengan taasuber macam korang.Mangsa depress.Mangsa malu.Mangsa perlu ruang selamat.Mangsa perlu sokongan dan dorongan. Bila nampak ada support, barulah dia berani dan rasa selamat. Nak lawan nama besar kot! Dianggap Sai Baba Malaysia. Dan dia perempuan, muda, lemah dan naif. Diperguna dan diperalat oleh Sai Baba dengan kata-kata agama bersulam nista. Faham? Ingat semua...

ALEXANDER THE GREAT

A

Dulu masa aku di Australia, aku rajin pergi reading club sorang-sorang di public library. Ya, zaman kawan-kawan dah habis belajar, aku je tinggal kerja cari duit nak ubah negara kononnya. Tertuduklah dalam pembentangan tentang Alexader The Great. Aku tak ingatlah buku dia tajuk apa. Tapi aku nak simpulkan tentang betapa gilanya dia nak buat achievement unlock. 0. Jadi kaya dan dermawan. Done!1...

Salam perkenalan semua.

S

Aku menerima lebih banyak friend request. Mungkin kerana posting #JusticeForBella. Aku juga sudah remove beberapa friend yang tak cerdik dan ban beberapa monyet. Facebook dah sediakan semua button tersebut untuk digunakan. Bukan ditenung. Aku harap mereka yang baru kenal aku, boleh scroll wall aku untuk faham siapakah aku. Korang jangan fikir pandangan aku akan sentiasa sama dengan korang. Pasti...

BILA MELIHAT MASIH RAMAI YANG TAASUB, AKU TERINGAT CERITA BURUNG..

B

“Cerita Burung” adalah sajak yang ditulis oleh seorang pensyarah yang menganjing masyarakat tentang cara mereka berfikir dan menjalankan kehidupan. Percaya cerita burung,Kodok keluar tempurung,Sangkanya,Ah..Hujan telah turun.Rupanya.Ah..Kemarau bakar rentung.Hei Buyung,Jangan percaya cerita burung.Hey Buyung,Ah..Ubah nasib bukan sekadar bermenung,Matahari telah tinggi, Si Dollah masih tidur...

SAI BABA – TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU!

S

Diceritakan Sai Baba punya hampir 100 juta pengikut. Yang ekstrimis ada hampir 6 juta orang sanggup mati untuknya. Begitulah betapa kuat dan berpengaruhnya Sai Baba ketika itu walaupun tiada media sosial di zamannya. Sai Baba dikenali sebagai “wali” untuk agama Hindu yang “soleh” dengan “keramat” yang boleh merawat pelbagai penyakit. Yang lebih menarik, dia mampu mengeluarkan emas dari tangan...

BENDERA PUTIH SADDIQ!

B

Power! Ramai yang menyumbang. Pantas! Alhamdulillah. Sebab tu aku selalu sebut, nak kaya dan nak senang, jadi politikus. Cuma aku peliklah, masa jadi menteri, gaji puluh ribu, main PS dalam office. Ingat tak rakyat? Tak sampai 1 tahun jadi menteri dah boleh declare aset ada almost 1 juta! Nampak? Cuma aku rasa boring bila kena dakwa je, dijawab ada motif politik. Boringlah. Script Anwar pakai...

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.