PenulisAdmin

KENAPA AKU MELAWAN UNTUK BELLA?

K

Hari ini aku dipanggil oleh pihak polis memberi keterangan kerana aku melawan bagi pihak Bella. Pihak di sana cuba menutup suara aku melalui laporan polis ini. Laporan yang dibuat memang bukan-bukan dan tak masuk akal. Laporan itu dibuat oleh peguam suspek terhadap aku. Aku tak faham kenapa dia nak emosi dan personal dengan aku. Walhal aku memuji dia sebagai peguam yang baik. Pihak di sana cuba...

JANGAN TAKSUB! EBIT LEW BUKAN NABI, DIA TAK MAKSUM..

J

Sepanjang pertelagahan pihak Ebit dan pihak yang mengkritik Ebit, aku mengambil jalan tengah. Melihat dan menganalisa. Mengkaji dan menyemak fakta-data yang dihidangkan. Aku telah menjumpai beberapa percanggahan fakta dan data yang disampai dari mulut Ebit Lew sendiri. Antaranya, dia menyatakan dia pergi ke Gaza dengan duit sendiri. Tak buka apa-apa tabung. Tapi sebaliknya, ada beberapa individu...

ADA NGO KE-2 YANG TAMPIL NAK AKU SCRUT?

A

Yang pertama dulu KIWF, yang terkini MRM pula.

Nak tau siapa yang nak aku komen? Firdaus Wong!

Ok, will see. Aku tunggu.

Di saat NGO-NGO semua tak audit. Firdaus Wong minta aku SCRUT.

Kau kena tahu tau, aku akan pertikai banyak perkara bila aku SCRUT, especially operation cost yang bukan-bukan.

Boleh je. Anyway, Firdaus Wong kira steadylah!

SCRUT for the TRUTH!

MANA PERGI 20 JUTA? EBIT LEW TANYA BALIK NADIR..

M

Steady Ebit!

Aku pernah tanya dan push Nadir pasal audit dana di sana dan di sini.

Dia haram tak respond. Macam aku sebut selama ni. Aku tak pernah percaya mana-mana NGO dan orang NGO melainkan aku dah SCRUTinize macam KIWF.

Tapi, NGO Ebit ada publish ke audit report dia? Since dia pun ada collect dana awam kan?

Aku harap Nadir boleh kemukakan at least MA dia lah..

SCRUT for the TRUTH!

KONGSI NIKMAT- APLIKASI BANTUAN UNTUK RAKYAT MARHAEN!

K

Kalau buka mesenger aku, ada 4 benda orang akan mesej aku.1. Suruh SCRUT.2. Kena maki.3. Kena ngorat.4. Mohon bantuan. Suruh SCRUT tu memang bukan semua aku boleh layan. Aku ada kerja lain banyak lagi. Kena maki itu biasa. Bukan takat aku kena maki. Mak ayah aku, anak bini aku pun kena maki. Kena ngorat pula aku malas nak layan. Sebab aku dah ramai gopren. Nanti kalau dah kurang aku layan. Mohon...

LHDN CARI SIAPA HARI INI?

L

Tadi kawan aku call, dia tengah susah, tiba-tiba dapat surat dari LHDN minta dia bayar cukai. Dia tanya aku, “Bro, kalau aku bunuh orang elok ke bunuh diri elok..” Aku jawab, “dua-dua tak elok. Meh aku tolong apa boleh tolong. Puak LHDN ni mana ada hati perut, diorang kejar KPI je bro. Kau jangan bunuh diri dulu. Bunuh orang boleh bincang. Kau bunuh diri, tak cium bau syurga. Kau bunuh orang, ada...

JILAT TAK PADU LAGI NI? LICK HARDER!

J

Aku dipanggil ke IPK untuk bagi keterangan. Aku terlihat suspek dengan loyar yang ramping lagi cantik. Bukan seperti loyar yang sedang menjilat dengan penuh tenaga itu untuk mendapatkan job. Tanpa kehadiran loyar yang sedang melobi itu. Tahulah aku, yang jilatannya belum cukup padu. Belum dilantik lagi la tu. Mungkin dia dilantik menjadi jurucakap di Facebook dan melakukan propaganda saja. Kata...

ABUYA ARQAM, TOKOH KASIH SAYANG 90AN.

A

Abuya al-Arqam dulu, tiada siapa yang menafikan akhlaknya, pemurah, penyayang, bahkan dia sangat zuhud. Kekayaan al-Arqam? MasyaAllah! Kalau gerakan dan dirinya masih hidup pada zaman sosial media hari ini, pasti dia akan mendapat liputan meluas dan dikagumi oleh mereka yang gagak berfikir dengan baik. Ketika kegemilangan al-Arqam, apa yang orang di luar nampak adalah semuanya indah. Aku sendiri...

SAYA DAH TAU! SAYA DAH TAU! LEPAS RAYA SAYA DEDAHKAN!

S

Kah kah kah! Lepas raya bila ni kak nak kasitau? Nak buka cerita? Takkan sembang kari je? Takat cakap tunggu siasatan polis or CIC, wartawan tak bertauliah Muhamad Harris Nasril pun pandai. Ke akak dah jadi jurucakap tak bertauliah? Akak cerita pasal dalam kain akak sudah ler. Pasal laki akak, pasal ayah akak. Sudah. Yang tu confirm akak tau semua. Kami boleh la percaya. Tapi bila akak nak jadi...

JADILAH MANUSIA YANG TERHORMAT!

J

Ini contoh, aku tak perlu pertahankan sugar mommy untuk aku dapat job jadi sugar honey. Ini namanya mahal dan terhormat. Dah dapat, reject plak. Jangan jadi macam lawyer murahan. Terpaksa pertahankan kejahatan, jilat penjahat, untuk dapat job dari orang jahat. Jadi lawyer penjahat. Kalau lapar sangat, angkat je bendera putih. Tak perlu nak bersekongkol dengan orang jahat. Macam takda maruah...

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.