MAT BANKRAP YANG TIDAK KERUAN

M

Semalam aku tulis pasal Onexox, aku hanya memberitahu kepada masyarakat tentang hasil carian aku di SSM yang Onexox ini bukan 100% milik Bumiputera seperti yang dealer-dealer Onexox canangkan.

Tulisan aku mendapat perhatian CEO Onexox, sehingga mengeluarkan 2-3 posting tentang aku, komen di wall aku dan siap buat live nak jawab pasal isu carian SSM aku itu sahaja. Nanti aku akan memberi komentar tentang komen-komen dia. Yang aku nampak sekarang, dia nak play victim pula, such a very loser and low life attitude!

Disebabkan dia galak cerita pasal aku, meh aku cerita hal sebenar pasal aku pergi jumpa dia. Aku pernah berjumpa Bobie di pejabatnya kerana ketika perang aku dengan Si Pengiran Luqmanul Hakim Abdul Rahim, dia galak duk komen. Si Pengiran tu duk bangga-bangga dia kawan dengan CEO Onexox. Jadi aku ajak dia jumpa, itu saja. Nak kasitau dia, aku bukan penakut. Bukan aku pergi minta duit ke projek ke.

Lepas jumpa tu, aku taulah dia memang beriman dengan Si Pengiran tu lah. Aku pun takdalah kisah sangat. Apa nak pelik, Si Pengiran dengan dia pun sama level, budak-budak uneducated. At the end, Si Pengiran juga yang kantoi scam duit derma lawan Affiliate Junction. Si Bobie wat diam je. Konon nak lawan scammer. Pengiran kantoi, dia nyorok. Bobie sebenarnya nak lawan scammer ke nak jaga Onexox yang guna system “MLM” untuk marketing?

Si Bobie ni cerita ada negotiate lain dengan Xox Bhd untuk equity 55/45. CEO uneducated ni kalau sembang dengan follower-follower sama level uneducated macam dia boleh lah. Xox Bhd tu public listed, bukan senang-senang diorang boleh give up share. Jadi, aku nak tengok kenyataan rasmi melalui dokumen rasmi. Sembang kosong puak-puak MLM boleh lah.

Kalau betul, tunjukkanlah bukti. Ada new agreement ke? Bukan susah, tunjukkanlah kalau ada. Yang pasti di atas kertas, 60/40 dalam SSM. Ini official document. Lagipun, kata-kata Bobie tak carry apa-apa weight pun. Dia bukan director Onexox, One Telco atau Xox Bhd. Dia hanyalah Mat Bankrap.

Mat Bankrap ni kata-katanya tak carry apa-apa weight. Takda value dan tidak memberi apa-apa kesan. Kerana akan sia-sia sahaja apa-apa tindakan undang-undang sivil ke atasnya. Apa kau boleh claim dari dia? Spenda koyak?

Segala rumah, kereta, shares semua yang dia poyo-poyo tunjuk tu, bukan dia punya pun. Silap hari bulan, spenda dia pun proksi dia belikan. Sebab itu masa dia fitnah aku, aku ajak dia mubahalah saja. Dia kan ikut ajaran Quran sampai keluar majalah. Tapi dia yang lari tak berani mubahalah. Entah Quran ke Veda dia baca. Aku pun tak tau.

Bobie cuba spin kata aku sakit hati dengan dia. Untuk apa aku sakit hati dengan Mat Bankrap yang uneducated? CEO yang takda value dan tak keruan tu? CEO yang layak jadi asnaf. Takkanlah aku nak jelous dengan asnaf al-Gharimin. Aku sepatutnya bagi zakat kat dia dan gosok kepala dia. Asnaf kan?

Lawyer aku cakap, spisis Mat Bankrap ni dah hilang maruah, takda nilai dan harga diri, sebab itu dia boleh cakap apa saja dia suka. Dia tau orang takkan saman dia. Yang suruh aku pergi jumpa dia tu, aku nak jawab,

“Bukan level aku nak mengadap Mat Bankrap..” (dulu aku jumpa sebab aku taktau.)

Aku tulis untuk aku di wall aku. Aku hanya jalankan tanggungjawab sosial untuk menyatakan kebenaran. Onexox bukanlah syarikat pertama aku buat commentary pun, sebelum ini pun sudah ada yang lain. Bezanya Onexox ni CEO dia kaki tunggang agama. Tunggang sambil hisap rokok. Kemudian melantun tak pasal-pasal.

Cuma aku taktaulah Quran versi apa yang dia baca, tapi yang aku tahu, Quran suruh selesaikan hutang dulu. Hadis sahih pun sama. Itu priority. Bukan untuk kau berjoli buat team motosport bagai dan tunjuk kaya. Rasanya kitab Veda pun tak suruh poyo camtu kalau hutang tak habis bayar. Rasanyalah..

Soalan aku mudah je, adakah benar Onexox adalah milik 100% Bumiputera seperti yang dicanang oleh bangsa-bangsa Onexox ketika buat marketing? Simple!

Kenapa susah sangat ke nak jawab? Cerita pasal One Telco 40% lah, sijil patuh syariah lah, Cina tolonglah, adik angkatlah. Come on lah, sangat insult intelligence lah. Benar kata sahabat aku,

CEO bodoh hanya untuk follower bangang!

Sekian.

😜

ps : Insolvency document is public document.

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.