RENDANG TERSEDAP DI DUNIA!

R

Basically, rendang tersedap dunia ni sebenarnya bila kau craving for it. Mari sini aku cerita pengalaman aku. Dulu aku pernah sekolah tentera, tak lama, lepas tu kena buang, tapi pernahlah masuk hutan.

Masuk hutan ni biasa kami akan disupply pek makanan. Yang paling legend adalah pek rendang. Biasanya senior-senior akan rembat dan pow kami junior-junior. Nak merasa pek rendang bukan senang, unless masuk hutan takda senior.

So, ada suatu hari tiba-tiba senior-senior ni nakmasakkan rendang tu, dia kumpul semua dan diorang masakkan, dia suruhlah kami buat kerja lain. Pelik, selalunya kami yang kena masakkan.

Dengan perut lapar dan penat, kami dihidangkan rendang pek tentera lagenda! Kami pun terus suap dengan nasi. Suap punya suap, kunyah-kunyah, punyalah liat. Rasa macam bukan daging. Bawa keluar mulut, jilat-jilat..

Ceh! Selipar jepun! Yang dipotong-potong macam daging. Lahanat tul. Maka kami makan jela nasi dengan kuah rendang lagenda tu. Daging, senior-senior dah balon dulu. Apa boleh buat. Ramai-ramai kena. Oklah.

Cumanya apa teknologi yang dipakai untuk buat pek tu. Nama teknologi tersebut adalah retort. Retort ini teknologi untuk preserve makanan daripada rosak dan tahan lama, tanpa menggunakan bahan pengawet.

Rasanya biasanya sama dengan masa kau masak. Biasanya ia ready to eat. Boleh rendam dalam air panas pek tersebut atau boleh buka pek dan panaskan dalam periuk/kuali atau microwave.

Siapa dah pernah try rendang Chef Kak Ros ni? Ada rendang ayam dara, ayam pencen, rendang tok dan rendang rusa!

Marila cuba! Tengok link ni..


https://www.facebook.com/abufedora.alturkistani/posts/1445946895791986
https://www.facebook.com/aLiph.My/posts/183944573931698
https://www.facebook.com/aLiph.My/posts/202955428697279

😉

https://www.facebook.com/aLiph.My/videos/253136646990799

Mengenai penulis

Tambah komen

Admin

Who is aLiph.My?

Official blog of Aliff Ahmad (Aliff Shariffuddin) also known as Abu Fedora al-Turkistani. His real name is Ahmad Aliff A S Ahmad Shariffuddin. The co-founder of Scrut.my , Ifmal.com , Idsb.my and Coin.my.